Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Zemřel bývalý skokan Antonín Hájek. Českému rekordmanovi bylo 35 let

Ve věku 35 let zemřel bývalý skokan na lyžích Antonín Hájek. Odešel talentovaný závodník, výborný letec i reprezentační trenér. Hájek byl nezvěstný řadu měsíců, od začátku října jej na základě oznámení rodiny hledala policie. Podle informací Blesku se nacházel v Malajsii.

"Svaz lyžařů České republiky v pátek 10. března zasáhla zdrcující zpráva. Zemřel bývalý vynikající skokan na lyžích, český rekordman a reprezentační trenér Antonín Hájek. Jeho život vyhasl v nedožitých 36 letech. Čest jeho památce," uvádí se v oficiálním prohlášení.

Skoku se věnoval od útlého dětství. Rodák z Frýdlantu prožil mládí v Harrachově. Poprvé se postavil na můstky už v pěti letech a od mládežnických kategorií ukazoval svůj talent.

Na juniorském šampionátu v Rovaniemi 2005 mu jen těsně unikla medaile, když o 1,5 bodu skončil na čtvrtém místě. A stejná příčka je jeho maximem také mezi dospělými ve Světového poháru, ve kterém těsně pod stupni vítězů skončil hned dvakrát v sezoně 2009/2010.

Hájek posbíral v elitním seriálu celkem 111 startů, účastnil se dvou světových šampionátů v klasickém lyžování a čtyřech mistrovstvích světa v letech na lyžích. Reprezentoval rovněž na dvou zimních olympijských hrách, přičemž ve Vancouveru v roce 2010 obsadil sedmou příčku.

Formu v témže roce prokázal i na MS v letech. V Planici tehdy dolétl na hodnotu 236 metrů, pouhé tři metry za hranici světového rekordu, který držel Nor Björn Einar Romören. Stanovil tak tuzemský rekord, který dodnes nebyl překonán.

Po konci profesionální kariéry v roce 2015 se začal věnovat trénování mladých skokanských nadějí. Od roku 2018 do roku 2022 trénoval také reprezentaci, postupně působil u ženského i mužského národního týmu.

Zdroj
ČTK, czech-ski.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články