Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Už zase skáčou přes kaluže. V Harrachově obnovili provoz menších můstků, pomohla i sbírka

Možnosti, kde v Česku trénovat skoky na lyžích, byly v poslední době prakticky nulové. V Harrachově se ale povedlo obnovit provoz na dvou menších můstcích, kde se zase začali připravovat mladí skokani.

Je nám líto, video expirovalo.
V Harrachově se už zase skáče

Má-li přežít tradice skokanského sportu v Čechách, musí přežít i můstky v Harrachově. Tedy místo, které dlouhé roky sloužilo jako středisko rozvoje mladých skokanů.

Provoz na dvou malých můstcích se podařilo obnovit na začátku ledna díky prostředkům z veřejné sbírky a skupině místních nadšenců. Pro přípravu mládeže zcela zásadní zpráva.

"Je zde nadmořská výška, sněhové podmínky přes zimu jsou zde velice dobré a můstek takovéto velikosti K-70, K-90 jinde v republice nemáme," říká trenér skokanů z Desné Patrik Chlum.

Podle nového vedení města, které obnovu skokanského areálu podporuje, je to jen přechodné řešení. "Jedná se pouze o to, zajistit to do doby, než se pověřené osoby postarají o rekonstrukci jak malých, tak velkých můstků. A o investici a jejich kompletní rekonstrukci. Tohle není a nemůže být finále," tvrdí místostarosta Harrachova Tomáš Vašíček.

Skokanský areál v Harrachově
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Motivace všech, kteří se snaží o obnovu tradičního skokanského areálu, je přitom jasná. "Společně se svazem lyžařů, s mezinárodní lyžařskou federací, s městem Harrachov, bychom chtěli do budoucna dosáhnout, že se bude opět lítat na mamutím můstku a že se v Harrachově třeba opět skočí světový rekord," doufá Stanislav Slavík, který je zakladatelem sbírky za obnovu areálu.

Lyžařský a turistický Bucharův klub provozuje skokanský areál nově díky tomu, že převzal v polovině prosince od Českého olympijského výboru jeho podíl v obecně prospěšné společnosti Areál skokanských můstků Harrachov. Podle Slavíka bude možné skákat v této sezoně i na můstku K40.

Provoz harrachovského areálu, který slouží jako tréninkové centrum, byl zastaven kvůli havarijnímu stavu loni v květnu. Sbírka na záchranu můstků zatím přinesla stovky tisíc korun.

Harrachov má pět středních a velkých můstků, žádný jiný takový areál pro skokany a sdruženáře v Česku není. Velký můstek s kritickým bodem K-120 je uzavřený už přes deset let a "mamut" K-180 od roku 2014.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články