Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Svět jde strašně dopředu. Být v třicítce je stále těžší, přiznal Koudelka. Motivuje ho žena a děti

V českém týmu je jasně nejstarším členem, který by měl být hlavní oporou, jež získává body. Skokan na lyžích Roman Koudelka ale přiznává, že je to čím dál těžší, jelikož svět jde strašně rychle dopředu. Věří ovšem, že bude mít lepší bilanci než loni, kdy ve Světovém poháru postoupil do druhého kola jen jednou.

Je nám líto, video expirovalo.
Skokani na lyžích půjdou do sezony s velmi omlazeným týmem, lídr Koudelka zůstal

Koudelka se v minulé sezoně vracel po operaci kolena z února 2021. Získal čtyři body za 27. místo v lednovém závodě v Titisee-Neustadtu. Nyní ho už koleno na můstku netrápí a má znovu vyšší ambice.

"Chci se pokusit bodovat v co nejvíce závodech. Kvůli tomu ten sport dělám, abych se dostával do druhých kol. Je to pro mě motivace i kvůli dětem a manželce, aby mě viděli skákat víc než jenom jeden skok," řekl třiatřicetiletý skokan. V letech 2014 až 2016 vyhrál pět závodů SP, ale konkurence roste. "Svět jde strašně dopředu a je to těžší a těžší se do té třicítky dostat. Pevně věřím, že na to pořád mám," poznamenal.

Při intenzivní letní přípravě operované koleno občas cítil. "Ale to je asi normální. Prostě to koleno už asi nikdy nebude jako před operací. Ale musím říct, za což jsem strašně rád, že mě to na můstku nelimituje. Tam o něm nevím. To je pro mě nejdůležitější," pochvaloval si.

V létě se mu po pomalejším začátku dařilo, ale na konci léta se jeho výsledky i skoky znovu zhoršily. "Moc jsem si nevěřil, šlo to trošičku dolů. Pak jsme se rozhodli poslední letní závody vynechat a odjeli jsme na soustředění do Innsbrucku. Tam jsem to hodnotil velmi pozitivně, už to mělo nějaké parametry Světového poháru a měl jsem z toho radost," ocenil.

Cítil se o mnoho lépe než loni, kdy pro něj byla letní příprava mimořádně psychicky náročná. "Bylo to období, které už bych nechtěl zažít, a nevím, jestli bych ho ještě zvládl," svěřil se. Trápil se sportovně, těžko prožíval i dlouhé odloučení od rodiny.

"O to to bylo letos příjemnější. I když to bylo náročné, tak když jsem si vzpomněl na loňský rok, tak to byla furt procházka růžovou zahradou," dodal.

Poslední dva týdny nemohl trénovat kvůli viróze. "Není moc času do začátku zimy, ale věřím, že se to ještě dá dohnat a ten vstup do sezony se mi povede," řekl Koudelka.

První závod absolvuje ve Wisle netradičně v ledové stopě a s doskokem na umělou hmotu. "Byla to pro mě hodně překvapivá informace jako pro všechny skokany, protože se skokanů nikdo neptal a rovnou to bylo rozhodnuté," řekl.

Skokani jsou ale na ledovou stopu a dopad na umělou hmotu zvyklí. Koudelka si myslí, že ve Wisle to může být i bezpečnější. "Ten dopad začátkem sezony tam byl vždycky děsivej. Jak není mráz a nejsou podmínky, tak se to hodně bořilo a bylo tam hodně pádů," vzpomínal.

Začátek zimní sezony akorát nebude mít zimní kulisy. "Je to něco jiného, než když skokan přijede do Finska do Kuusama a je to všechno bílé. Tam na vás krásně dýchne ta zima, ten mráz. Teď to asi nebude mít takové kouzlo, ale je to pro všechny stejné," komentoval to Koudelka.

Za poslední dva tři roky prožil hodně obtížných okamžiků, ale láska ke skokům mu zůstává. "Myslím, že 99 procent skokanů by už neskákalo, vykašlalo se na to. Ale já furt cítím v sobě, že mám na to ještě nějaký pěkný výsledek udělat. To mě drží u toho sportu, který mám tak rád," dodal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články