Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno

Skoky nejsou nejlevnější záležitost, říká šéf organizačního výboru SP v Harrachově

Praha - Předsedovi organizačního výboru Světového poháru v letech v Harrachově Rostislavu Jozífkovi dělá momentálně starosti hlavně počasí. Český skok ale jinak trápí elementárnější problémy. Především úzká členská základna, a to i přesto, že svaz závodníkům finančně přispívá prakticky na vše. O aktuálním světovém poháru i problémech českého skoku se ve studiu České televize rozpovídal Rostislav Jozífek. Přímý přenos kvalifikace SP sledujte od 17:55 exkluzivně na našem webu, který nabídne i oba víkendové závody - v sobotu od 16:00 a v neděli od 14:00.

Harrachovský světový pohár v letech je za dveřmi a předseda organizačního výboru Rostislav Jozífek slibuje atraktivní podívanou. Na mamutím můstku v Harrachově by se měla představit světová elita. "Konkurence bude velká. Nepřijede pouze Bulharsko, tedy Zografski. A omluveni jsou z technických důvodů Japonci. Jinak přijede kompletní špička," slibuje Jozífek.

A diváci se mohou těšit také na řadu českých závodníků. "Pořadatelská země má právo postavit několik dalších závodníků mimo kvotaci. V případě skoků je to osm, v případě letů je to šest, a to právo využijeme," vypráví předseda organizačního výboru. "Z našich kluků bude skákat každý. Doslova každý, kdo je schopen absolvovat ten letecký můstek. To znamená, že stavíme národní skupinu," dodává. 

Bez členské základy svět nedoženeme

Českého fanouška navnadila nedávná vítězství Jana Matury na japonských můstcích, dlouhodobě však čeští skokané do absolutní špičky nepatří. "My nemáme tak velkou základnu jako tradiční země, i když jsme tradiční zemí vždy byli, ale Rakousko, Německo, Norsko či Polsko se s námi vůbec nedají srovnat. Na tu základnu, kterou máme, kluci skákají neskutečné výsledky," myslí si Jozífek.

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko

Mladí skokané se ale na můstky neženou, i když svaz finančně přispívá prakticky na vše. "S licencí skáče v celé republice cirka 120 skokanů, ale myslím, že jsme unikátní sport, jelikož my platíme všechno všem včetně klubů. Máme bodový systém, podle nějž subvencujeme kluby a dáváme veškerou materiální podporu závodníkům už od mládí. Takže když přijdou, tak jsme rádi a my to za ně platíme," popisuje Jozífek.

Skoky jsou drahé, ale svaz platí

Nedostatek zájemců o skok je ale provázán i s nedostatkem kvalitních trenérů a samozřejmě i penězi. "Přispíváme na plat nebo dokonce platíme plné úvazky patnácti trenérům v republice. To znamená i v klubech. Víc si myslím, že svaz dělat nemůže. Ale je jasné, že jestli chceme řešit ženský skok, situaci v A-týmu nebo další rozvoj, je jasné, že musíme šáhnout ven a stojí nás to ještě více peněz," je si vědom Jozífek.

No a skoky nejsou rozhodně levným sportem. "V době největší slávy jsme každý víkend profinancovávali kolem tři sta padesáti, čtyři sta tisíc korun na výjezdy všech týmů, takže ona to zrovna nejlevnější záležitost není," uzavírá Jozífek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články