Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Maxa liga 2024/2025

Skoky mi přinášejí více strachu než radosti, prozradil důvod konce kariéry Tande

Bývalý olympijský vítěz a mistr světa v letech na lyžích Daniel-André Tande již další úspěchy do své obsáhlé sbírky nepřidá. Se skokanským můstkem se třicetiletý Nor rozloučil ve středečním videu na sociálních sítích. Důvodem rozhodnutí o konci kariéry jsou i následky těžkého pádu v Planici v roce 2021, po kterém zůstal v kómatu.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Norský skokan Tande už se na můstku nepředstaví

"S těmi následky se stále potýkám. Musel jsem si přiznat, že mi skoky přinášejí více strachu než radosti. A vždycky jsem si říkal, že když se jednou dostanu do takového bodu, bude na čase se rozloučit," uvedl Tande, jenž si před třemi lety při pádu na mamutím můstku zlomil klíční kost a poškodil plíci, utrpěl krvácení do mozku a v nemocnici strávil několik dní v umělém spánku.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Skokan Tande je po těžkém pádu v Planici v umělém spánku

Tande byl na olympijských hrách v Pchjongčchangu 2018 členem zlatého norského týmu, o rok dřív na mistrovství světa v klasickém lyžování získal v družstvech stříbro. Dalších pět medailí, z toho čtyři zlaté, vybojoval na mistrovství světa v letech.

Ve Světovém poháru Tande vyhrál osm závodů. V sezoně 2016/17 byl blízko triumfu na Turné čtyř můstků, v druhém kole závěrečného závodu v Bischofshofenu ho však o naději připravilo uvolněné vázání na pravé lyži.

Ještě před startem závodů ve Wisle oznámil konec kariéry i polský reprezentant Klemens Muranka, jenž slavil se svým týmem v roce 2014 světový juniorský triumf a o rok později bronz mezi elitní kategorií.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články