Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Skokani výrazně omladili, ale lídr Koudelka zůstává. Užívám si to, přiznal před sezonou

S výrazně omlazenou sestavou půjdou čeští skokani na lyžích do nové sezony. Lídra Romana Koudelku v elitním týmu doplňují Radek Rýdl, František Lejsek, Kryštof Hauser a David Rygl. Mladíci se budou do Světového poháru zapojovat postupně, nejdříve budou sbírat zkušenosti v závodech nižších kategorií. Nadcházející ročník bude nejdelší v historii, začne 5. listopadu ve Wisle a skončí 2. dubna lety v Planici.

Je nám líto, video expirovalo.
Skokani na lyžích půjdou do sezony s velmi omlazeným týmem, lídr Koudelka zůstal

Třiatřicetiletý Koudelka je na roli matadora zvyklý už delší dobu. "Určitě mě mrzelo, že Viktor Polášek nebo Čestmír Kožíšek skončili. Byli mi přece jenom, hlavně Česťa, věkově o dost blíž než tihle mladí kluci. Na druhou stranu já s nimi trošku mládnu. Když je člověk ve společnosti mladých lidí, tak si myslím, že ho to celkově povzbuzuje. Tohle si docela užívám," komentoval Koudelka aktuální pozici v týmu.

Před ostrým mezinárodním startem skokani absolvují tuto sobotu v Liberci mistrovství republiky. Světový pohár začne ve Wisle, kde se bude netradičně závodit v ledové stopě s dopadem na umělou hmotu. "Hlavní důvod je mistrovství světa ve fotbale, aby to termínově nekolidovalo. Dává to možnosti vyzkoušet tento formát, protože klima a oteplování jde proti zimním sportům," uvedl místopředseda úseku Jan Baier.

Ve Wisle by měli Česko reprezentovat dva muži a dvě ženy. Oporami ženského týmu by měly být Karolína Indráčková a Klára Ulrichová. Po zranění by se měla postupně vrátit Veronika Jenčová a s reprezentací trénuje Anežka Indráčková.

V mužské kategorii může Česko do závodů Světového poháru nasadit tři skokany. Ne vždy ale plnou kvótu využije. "Se dvěma pojedeme na první závod do Wisly. Do Ruky jdeme jenom s Romanem, protože nechceme mladé tlačit do větrných závodů, jak se tam může stát. Filozofie je, že na mladé moc netlačíme. Potřebují čas, zkušenosti. Taky se budeme rozhodovat podle počasí a podmínek," řekl trenér Vasja Bajc.

Světový pohár ve skocích na lyžích se po devatenácti letech vrátí do Spojených států amerických. Druhý lednový víkend se bude závodit v Lake Placid, kde bude mít zimní premiéru supertýmový závod. Každou zemi v něm budou reprezentovat dva skokani. Týmy se utkají v tříkolovém systému, do druhého jich postoupí dvanáct, do finále osm.

Dynamickou novinku, která má dát šanci na úspěch většímu počtu zemí, si skokani vyzkoušeli při letní Grand Prix v Rašnově. Koudelka s Rýdlem tam tehdy byli desátí. "Je to velmi zajímavý závod a věřím, že se to divákům bude líbit," řekl Koudelka.

"Bavilo mě to, je to svižný. Ale ten tlak je tam větší, protože skáčeme jenom dva, a když jeden zkazí, tak je menší šance uspět. Je pro mě motivující skákat s Romanem, protože on má už něco za sebou a já mu to nechci zkazit," dodal jednadvacetiletý Rýdl.

Velká premiéra čeká ženy, které budou poprvé skákat na mamutím můstku. Závod v letech na lyžích se uskuteční 19. března ve Vikersundu a bude určen pro nejlepších patnáct skokanek z předchozího turné Raw Air. Bude pod hlavičkou FIS, ale nebude patřit do SP.

"Já bych si přála lety někdy vyzkoušet. Uvidíme, jestli to bude letos, nebo někdy později," řekla pětadvacetiletá Indráčková. Její o sedm let mladší kolegyně by zatím tuto nabídku nevyužila. "Zatím bych řekla, že ne, protože jsem ještě juniorka a na těch velkých můstcích neskáču tak dlouho," poznamenala Ulrichová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články