Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej na zemi

Skokané si pochvalují nový koncept přípravy. Koudelka je znovu lídrem

Praha – Už o příštím víkendu by měl seriál začít závodem v německém Klingenthalu, kde se organizátoři snaží i při vysokých teplotách připravit můstek na závod. Reorganizovaný český tým se cítí připravený a čeká ho ještě poslední skokanské soustředění tento týden v Oberstdorfu. Rakouský kouč Richard Schallert vede Roamana Koudelku a mladé nadějné skokany, Michal Doležal zkušené české reprezentanty.

Vedení úseku skoku sáhlo k omlazení kádru. Schallert vede vedle svého osobního svěřence Koudelky také mladíky Tomáše Vančuru, Viktora Poláška, Františka Holíka a Vojtěcha Štursu. Michal Doležal má ve skupině zkušené Jakuba Jandu, Jana Maturu, Lukáše Hlavu a Čestmíra Kožíška. Tomáš Vambera trénuje ženy, z nichž Světové poháry bude objíždět Zdenka Pešatová.

Vedení skokanů si přeje získat k dosavadní kvótě čtyř závodníků pro start ve Světovém poháru ještě jedno místo. Do Klingenthalu, kde by se vedle soutěže jednotlivců měl skákat i závod týmů, pojedou Koudelka, Janda, Matura a Hlava. Zatím je buben tamního můstku pokryt sněhem na bázi technologie škrábaného ledu zhruba z poloviny, nájezdová stopa je ledová. "Prý se skákat bude," zaslechl Koudelka.

Koudelka: Můžu se prát o stupně vítězů

Největším českým želízkem v sezoně s vrcholem na Turné čtyř můstků a na mistrovství světa v letech v Kulmu bude opět Koudelka. V minulém ročníku byl osmkrát na stupních vítězů, čtyři závody vyhrál a celkově skončil sedmý, nejvýše v kariéře. "Příprava proběhla bez potíží, jsem na tom dobře a můžu se prát o stupně vítězů. Pro začátek by mi stačilo být stabilně v desítce," řekl na dnešní tiskové konferenci šestadvacetiletý Koudelka.

Je nám líto, video expirovalo.
Skokané na lyžích si před sezonou věří

"Roman měl loni dobrou sezonu ve špičce, ale umění spočívá v tom v ní zůstat. To je jeho cíl," připomněl Schallert. "Letos trénoval nejvíc v životě. Pracujeme na technice, zlepšil se ve fyzičce i psychice, tréninkové výkony jsou uspokojivé," ujistil a k rozdělení tréninkových skupin řekl: "Mladá skupina může profitovat z přítomnosti Romana (Koudelky). Z mládí vyzařují síla a motivace."

Novinkou roku jsou nová pravidla, zejména co se týče kombinéz. Ty mohou mít rozkrok níž, a tudíž budou mít větší odpor vzduchu v letu. Mělo by se tak předejít podvodům z minulé sezony, kdy si někteří skokané před pokusy kombinézy stahovali a před měřením zase vytahovali. "Bude to víc létat, ale na to jsme zareagovali," uvedl Schallert. "Uděláme všechno, abychom v nadcházejících letech přivezli medaili z vrcholné akce na mistrovství světa či na olympijských hrách."

Nový kouč týmu Doležal si rovněž přípravu pochvaloval. "V létě jsme měli dobré výsledky, ale bude důležité, aby se to přeneslo na sníh," prohlásil. "Budeme se snažit dostat se na Světové poháry ve více lidech. Nemáme mistrovství světa ani olympijské hry, jen šampionát v letech, takže to bude společně s Turné vrchol," zmínil Doležal.

Spolupráci si pochvaloval i skokan z nejzkušenějších. "S Michalem si rozumíme, co se týká techniky tréninku. Pro mě to byl velký přínos," ujistil Janda. "Myslím si, že to bude navzájem všechno fungovat," doplnil Koudelka.

V Česku zřejmě delší dobu nebudou Světové poháry

Úsek skoku se potýká s nedostatkem financí, neboť před sezonou s ním ukončil spolupráci generální partner OMV a smlouvu rozvázala také firma Adidas, kterou nahradí jiní partneři. Finanční ztráta se však stále pohybuje kolem pěti milionů korun. "Sportovci jsou jediní, kterých se nedostatek peněz nedotkl. Potřebujeme to dorovnat zpátky, nějaké smlouvy jsou před podpisem," řekl šéf úseku Rostislav Jozífek.

I proto v nejbližších letech nebudou v České republice Světové poháry. S lety v Harrachově se počítá pro rok 2020, se skoky v Liberci v roce 2018.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články