Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Schlierenzauer vyhrál vše, co mohl, a končí: Oheň ve mně teď plane pro jiné výzvy

Vítěz rekordních 53 závodů Světového poháru ve skocích na lyžích Rakušan Gregor Schlierenzauer ukončil kariéru. Jednatřicetiletý mistr světa, olympijský vítěz a dvojnásobný šampion SP a Turné čtyř můstků, který se po nepovedené předchozí sezoně nedostal do reprezentace, to oznámil na svém webu.

Gregor Schlierenzauer
zdroj: ČTK/AP autor: Matthias Schrader

"Oheň, který ve mně vždycky hořel jen pro sport, teď plane pro jiné výzvy, které přede mnou stojí. Novou kapitolu otevírám s nadšením a zvědavostí," uvedl Schlierenzauer v závěru dlouhého bilančního textu.

Velké křišťálové glóby získal v letech 2009 a 2013, dvakrát triumfoval také na Turné čtyř můstků. Jediný individuální titul ve skocích na lyžích vybojoval v roce 2011 na velkém můstku, o tři roky dříve ovládl i MS v letech. Olympijské zlato získal v soutěži družstev ve Vancouveru 2010, odkud má i dva individuální bronzy.

Rodák z Innsbrucku vyhrál první závod SP ještě před sedmnáctými narozeninami a díky 53 prvenstvím v elitním seriálu překonal rekord finské legendy Mattiho Nykänena. Poslední výhru slavil v prosinci 2014 v Lillehammeru a stupně vítězů o několik dnů později druhým místem v Nižním Tagilu.

Od té doby se i vinou opakovaného zranění kolen trápil. V uplynulém ročníku získal jen osm bodů a v únoru sezonu předčasně ukončil. Pokud by pokračoval v kariéře, musel by se připravovat na vlastní náklady.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články