Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Ploc: Matti neuměl prohrávat, ale byli jsme velcí kamarádi

Naposledy se viděli před osmi lety na mistrovství světa veteránů ve skocích na lyžích v Harrachově. Opravdu naposledy, protože finská skokanská legenda Matti Nykänen v noci na pondělí zemřel ve věku 55 let. Pavel Ploc na něho bude vzpomínat jako na velkého soupeře, ale hlavně jako na kamaráda.

Sport
zdroj: ČT4

Nykänen byl jedním z nejúspěšnějších skokanů historie a Ploc s ním na velkých závodech často bojoval o nejvyšší příčky. "Asi nejvíc mi utkvěly v hlavě olympiády a třeba Turné čtyř můstků, když v sedmaosmdesátém měl formu a vyhrál by všechny čtyři závody, ale já jsem mu to bohužel pro něj překazil. Vyhrál jsem Oberstdorf a on nezískal ten grandslam jako první," řekl bývalý skokan Ploc.    

Finská skokanská hvězda nesla prohru ze sezony 1987/88 v Oberstdorfu těžce. "Neuměl moc prohrávat, takže tenkrát nešel ani na stupně, ale jinak jsme byli velcí kamarádi," uvedl Ploc.

Nykänen byl známý také jako bouřlivák, který měl problémy s alkoholem, ale Ploc ho takového nezažil. "Byl to čtyřnásobný olympijský vítěz, a kdyby jenom juchal a slavil, tak by nikdy nic nedokázal. On byl nesmírný dříč, měl talent, ale to nestačí. Skoky miloval, neměl to opravdu zadarmo," vzpomínal. Příliš času na oslavy podle Ploce při závodech nebylo. "My jsme byli od toho, abychom podávali co největší výkony. I když taky byly chvilky, kdy třeba skončilo Turné čtyř můstků a dali jsme si pivko," prohlásil.    

Naposledy se s Nykänenem viděl začátkem března 2011, kdy ho Fin navštívil v penzionu v Harrachově. "Matti bez toho skákání nemohl žít, takže skákal mistrovství světa veteránů, které tady bylo na tom třicetimetrovém můstku. On to vyhrál. V té době chodil k nám na večeři, byl tady s přítelkyní. Pil minerálku, žádný alkohol, byl úplně v pohodě," dodal dvojnásobný olympijský medailista Ploc.

Je nám líto, video expirovalo.
Zemřel jeden z nejlepších skokanů historie Nykänen
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články