Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Ožijí harrachovské můstky? Svaz chce MS v letech, ale stát musí zaplatit rekonstrukci

V roce 2024 by se měla do Harrachova sjet světová elita, aby zde bojovala o medaile na mistrovství světa v letech na lyžích. Takový je plán lyžařského svazu. Podmínkou ale je, aby stát financoval rekonstrukci celého tamního skokanského areálu. Svaz proto sice podal u Mezinárodní lyžařské federace (FIS) přihlášku, protože se kandidatury uzavíraly 30. dubna, ale požádal o odložení platby registračního poplatku. Čeká na definitivní státní záruky.

Skokanský areál v Harrachově
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Harrachovský skokanský areál byl loni v létě kvůli havarijnímu stavu uzavřen. Plány na jeho obnovu komplikují majetkoprávní spory různých subjektů, které v areálu působí. Jedná se také o tom, kdo po případné rekonstrukci bude platit náklady na provoz.

Politici už dříve přislíbili, že se stát bude podílet na opravě můstků. Svaz nyní v souvislosti s kandidaturou žádá jasné garance. "Mistrovství světa by bylo ideální příležitostí, jak obnovit letitou skokanskou tradici v Harrachově, který je s tímto sportem historicky neodmyslitelně spjat. Potřebujeme ale od státu definitivní záruku, že poskytne finance pro rekonstrukci harrachovského areálu," uvedl generální sekretář svazu Jakub Čeřovský.

Rekonstruovat by se neměl jen mamutí můstek, kde se mistrovství světa v letech konalo naposledy v roce 2014, ale celý areál. Menší můstky jsou totiž zásadní pro přípravu mládeže. "Ta se aktuálně potýká s tím, že na našem území nemá kde trénovat," upozornil Čeřovský.

Přestavbu můstků v Harrachově a jejich následné využívání by přivítala i FIS. "Rozhodně by se tak nejednalo pouze o jednorázovou akci, ale Mezinárodní lyžařská federace počítá s tím, že se do Harrachova budou vracet závody pravidelně i na úrovni Světového poháru," uvedl Čeřovský.

MS v letech na lyžích se v Harrachově konalo čtyřikrát, naposledy se kvůli větru odskákala jen dvě z plánovaných čtyř kol a musela být zrušena soutěž družstev.

V pořádání MS se Harrachov pravidelně střídá se středisky ve slovinské Planici, německém Oberstdorfu, rakouském Kulmu a norském Vikersundu. V roce 2024 je na řadě právě český areál. "Je to dlouhodobá vzájemná dohoda FIS a jednotlivých národních svazů. Neočekáváme proto, že by některý ze čtyř ostatních států, na jejichž území se pravidelně pořádají závody v letech na lyžích, přišel s protikandidaturou," řekl Čeřovský.

Žádostí českého svazu se bude předsednictvo FIS zabývat na přelomu května a června. Tam se rozhodne, dokdy musí česká strana registrační poplatek zaplatit.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články