Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Na Turné z druhého místa? Nechtěl bych být ve žlutém, říká Koudelka

Engelberg (Švýcarsko) - Roman Koudelka sice nevede světový pohár, ale na Turné čtyř můstků pojede jako jeden z hlavních favoritů. V Engelbergu vyhrál poslední test před tradičním prestižním seriálem, ale pořád si opakuje, že jeho hlavním cílem je si skoky užívat a neřešit, jestli bude první nebo pátý. Tentokrát však poprvé v kariéře dokázal zvládnout pozici favorita. Vůbec ho nemrzí, že nebude načínat Turné ve "žlutém".

Roman Koudelka
zdroj: ČTK/AP

Letos v březnu v Trondheimu se to stalo poprvé, kdy Koudelka po prvním kole vedl. Jenže zatímco tehdy to bylo překvapení a svou pozici neudržel, tentokrát na druhý pokus ukázal, že tato sezona je opravdu jeho životní. "Tehdy to bylo těžší. Tady jsem si z první pozice skoky neskutečně užíval," naznačil, že se veze na vlně euforie, i když skáče pod tlakem jako favorit. "To je velké plus do budoucna, další zkušenost i pro nadcházející Turné," uvedl.

Dobrá psychika, na níž před sezonou pracoval i se specialistkou, je nyní Koudelkova nejsilnější zbraň. Ví, že i když skok lehce pokazí, stále bude ve výsledcích vysoko. "Neměl jsem obavy o výsledek, druhá kola mívám lepší, takže i tohle mě psychicky podpořilo. Trochu jsem se bál, že mi to bude svazovat nohy, ale to se nepotvrdilo. To je pro mě obrovské plus, že jsem se nerozklepal a obhájil vedení. Jsem nadšený," radoval se.

Lepší výchozí pozice

Při druhém závodu v Engelbergu prý předvedl nejlepší výkon v závodu v kariéře, byť viděl rezervy zejména v načasování odrazu. Jen dva body ho dělí od čela světového poháru, což je ale pro něj prý dobře. "Ani mě to nemrzí. Nechtěl bych jet na Turné a být ve žlutém. To by byla velká zodpovědnost. Je lepší závodníky dohánět než před nimi uskakovat a hlídat náskok. Tohle je lepší výchozí pozice," prohlásil.

Německá skokanská legenda Martin Schmitt o Koudelkovi:

"Krásně se na něj dívá, je silný na odrazu, skvělý v letu. Když to udrží, bude z něj velká hvězda."

Vítězství mu prý nezevšední. "Jsem hladový po výhrách. Ale zase to nesmím přehánět," žertoval. Chtěl tím však hlavně říct, že zůstává na zemi, nelétá v oblacích. "Nechci se soustředit jen na vítězství. Může se stát, že udělám dva výborné skoky, a nebudou podmínky a budu pátý. Pro mě je důležité si skoky užít. A když udělám maximum a budou čtyři lidi lepší, tak s tím nic neudělám," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články