Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Koudelka vstoupil do turné čtyř můstků sedmou příčkou

Oberstdorf (Německo) – Roman Koudelka má letos báječnou formu a na Turné čtyř můstků míří hodně vysoko. V prvním klání v německém Oberstdorfu však nedosáhl na medailové umístění a skončil na sedmé příčce. Závod ovládli Rakušané, vyhrál Stefan Kraft před krajanem Michaelem Hayböckem. Třetí místo patří Slovinci Peteru Prevcovi. 

Roman Koudelka
zdroj: ČTK/DPA

Koudelka v prvním kole sice prohrál přímý souboj s Japoncem Noriakim Kasaiem, ale postoupil jako třetí šťastný poražený. Předvedl skok dlouhý 131 metrů a na stupně vítězů ztrácel z jedenáctého místa přes deset bodů.

"Nesoustředil jsem se na souboj s Kasaiem, věděl jsem, že když skočím normální skok, na postup by to mělo stačit, což se potvrdilo. Celkově je za mnou, tak jsem mu to oplatil, ale na to se nehraje," řekl Koudelka o duelu s Kasaiem, který nakonec skončil osmý. 

Ve druhém pokusu doplatil trochu na vítr, který v té době zesílil a foukal zezadu. I tak se po kratším skoku 127 metrů posunul o čtyři pozice vpřed. Na pódium ale neměl šanci dosáhnout, chybělo mu skoro dvacet bodů.

Nejlepší pozici po prvním kole Kraft udržel, naopak Hayböck se posunul na nejlepší umístění kariéry po nejdelším skoku druhého kola 132,5 metru a zároveň se dostal do čela průběžného hodnocení Světového poháru. Dosud vedoucí Anders Fannemel z Norska je jen o bod za ním, Koudelka klesl z druhého místa na třetí, ale na Hayböcka má manko pouze sedm bodů.

"Měl jsem tu trochu problémy s nájezdem, nemohl jsem se s ním srovnat. Sedmé místo je hodně vybojované, ty skoky nebyly ideální, to je pozitivum do dalších závodů," zhodnotil závod pro Radiožurnál a deník Sport. Ani bodovou ztrátu nepovažuje za beznadějnou. "Zbývají ještě tři závody," řekl.

Už po prvním závodě je prakticky ze hry o celkové prvenství spolufavorizovaný Simon Ammann ze Švýcarska. V prvním kole upadl a nepostoupil do druhého, pokračovat tak bude s obrovskou bodovou ztrátou. Pád přečkal podle všeho bez úhony. "Hodně favoritů se propadlo pořadím, já jsem rád, že jsem mezi nimi nebyl," podotkl Koudelka. 

Koudelka byl na startu jako jediný Čech; Jan Matura, Jakub Janda a Antonín Hájek nepostoupili z kvalifikace. K týmu se cestou z Kontinentálního poháru ve švýcarském Engelbergu připojili Lukáš Hlava, Martin Cikl a Čestmír Kožíšek, kteří by se o případnou nominaci kouče Richarda Schallerta měli poprat s reprezentačními kolegy při tréninku na novoroční druhý závod v dalším německém dějišti Garmisch-Partenkirchenu. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články