Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Koudelka před sezonou: Už se nemůžu dočkat, těším se na ten kolotoč

Praha - Tvrdou přípravu, ale i velkou nervozitu při testování materiálu a dokonce pád má za sebou v přípravě skokan na lyžích Roman Koudelka. Sedmadvacetiletý závodník, který se v létě stal otcem, ale vyrazí ve středu na Světový pohár už dobře naladěn. Lyže, boty a také kombinézu vyladil a na můstku se cítí dobře.

Skokan na lyžích Roman Koudelka
zdroj: ČTK/Šulová Kateřina

"Všechno je ozkoušené, sedí a už se nemůžu dočkat závodů. Těším se na atmosféru, zas na ten kolotoč," řekl Koudelka. "Musím skoky dělat, protože mě baví. Sice mě to živí, ale musím to dělat s radostí a myslím, že se mi to poslední dobou povedlo," pochvaloval si.

Na začátku přípravy se ale v klidu necítil ani trošku. S rakouským trenérem Richardem Schallertem hledal ideální materiál. Zkoušel různé délky lyží, nové boty, posunoval těžiště vázání a nebyl spokojený s kombinézou. "Zkoušeli jsme nové věci, které se dlouho úplně neosvědčovaly. A jak jsem člověk, který nemá moc trpělivosti, tak mě to hodně sráželo. Byl jsem z toho špatný a neklidný," přiznal.

V Liberci v tréninku dokonce na malém můstku spadl. "Zkoušel jsem, aby mi lyže nechodily k tělu, dal jsme vázání víc dopředu a udělal jsem blbej skok. Fouklo zezadu a po dlouhé době jsem spadl," řekl Koudelka. Přes měsíc na to pak myslel. Pomohla mu pauza, kterou si dal kvůli srpnovému narození syna Karla. "Odpočinul jsem si, přišel na jiné myšlenky a je to za mnou," uvedl.

Je nám líto, video expirovalo.
Koudelka: Vrcholem bude Turné čtyř můstků a MS

Postupem času se dařilo všechno poskládat k jeho spokojenosti. Lyže tak má jako předloni dlouhé 243 cm, závodní boty má tvrdší a v technice se snaží, aby mu lyže nechodily tolik za uši a využil své rychlosti. "I když jsem byl chvíli otrávený, tak jsem věřil, že se to zlomí a přišlo to," připustil.

V druhé polovině léta začal po narození syna tvrdě trénovat. Jezdil za koučem i na individuální tréninky do Innsbrucku, kde také skákal. "To mi pomohlo a taky teď první sníh v Lillehammeru, kde jsme měli super podmínky a vše vyzkoušeli," řekl. Ještě v létě skákal ve slovinských kombinézách, které skokanům upravoval Michal Doležal, ale ten po minulé zimě odešel k Polákům. Proto Koudelka oslovil Marka Šablaturu od sdruženářů a domluvili se na spolupráci.

"Měl jsem z toho trošku obavy, ale udělali jsme velký kus práce. Není to se mnou totiž jednoduché. Chci mít materiál stoprocentní a Marek pro to udělal všechno," řekl juniorský mistr světa. Loňskou sezonu, přípravu a zimní období vyčíslil na 350 tisíc korun. Letos do sebe zatím investoval o sto tisíc míň. "Nejvíc toho utratím v létě, v zimě si maximálně dokoupím jednu dvě kombinézy. A letos ta částka nebyla taková, protože mi hodně pomohlo Centrum sportu ministerstva vnitra," řekl Koudelka. 

Očekávání už není takové, bude to jednodušší, tvrdí Koudelka

Zatímco do minulé sezony vstupoval v roli favorita, jelikož v sezoně 2014/15 vyhrál čtyři závody SP a osmkrát stál na stupních vítězů, letos už pod takovým tlakem není. "Je to úleva," připustil. "Po předloňské sezoně všichni čekali velké věci. Já se jim ani nedivím a pro moji hlavu a pro psychiku to byla velká škola. Teď to bude jednodušší, protože jak jsem kolem desátého místa, očekávání už není takové."

Cíle má ale medailové. Rád by prorazil na Turné čtyř můstků na přelomu roku a na MS v Lahti zaútočil na stupně vítězů. "Kdyby se to povedlo, byl bych strašně vděčný, ale skoky jsou zrádný sport," řekl Koudelka, který vstupuje do své jedenácté sezony v SP. "To je mé šťastné číslo, tak třeba to bude úspěšné."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články