Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Janda před derniérou: Emoce asi přijdou až po posledním skoku

Poslední dva až pět soutěžních pokusů má před sebou skokan na lyžích Jakub Janda. Jediný český vítěz Světového poháru byl na konci října zvolen poslancem a s aktivní kariérou profesionálního sportovce se rozloučí v polské Wisle, kde od pátku do neděle proběhne závod prestižního seriálu.

Otázkou zůstává, zdali se bývalý šampion Turné čtyř můstků naposledy spustí z věže při sobotní soutěži družstev, nebo o den později v klání jednotlivců, do něhož se musí dostat z páteční kvalifikace. "Samozřejmě bych se chtěl rozloučit v jednotlivcích, ale i ve družstvech by to nebylo špatné," řekl Janda.

Jisté má minimálně dva závěrečné pokusy ve SP. Jeden v páteční kvalifikaci a druhý v prvním kole soutěže družstev. Případné další skoky se budou odvíjet od případné účasti v nedělním zápolení jednotlivců a postupu týmu do druhého kola.

Nostalgii před očekávanou rozlučkou zatím nepociťuje. "Až přijde poslední závod, tak uvidím, jaké pocity se ve mně budou mísit. Nějaké emoce asi přijdou až po posledním skoku," uvedl Janda, který poprvé skákal ve Světovém poháru před 21 lety.

Je nám líto, video expirovalo.
Koudelka: Medaile? Hodně silné slovo. Tlak není nic příjemného

Stříbrný a bronzový medailista z mistrovství světa v Oberstdorfu 2005 ještě podle plánu absolvoval letní přípravu a chystal se na olympijské hry v Pchjongčchangu. V říjnu ho ovšem preferenční hlasy vynesly do Poslanecké sněmovny za ODS. "Zamrzí, že přijdu o olympiádu, ale riziko tady bylo. Člověk míní a život mění a jak jsem řekl, nejde to dělat dohromady."

V posledních čtrnácti dnech už se seznamoval s prací poslance a zároveň ladil formu na závěrečný závod kariéry. Trénink absolvoval naposledy před týdnem v německém Klingenthalu. "Všechny skoky byly pozdě, takže jsem se asi trošku zpomalil," smál se. "Věřím, že do Wisly se zase o něco zrychlím a bude to dobré."

Ač je politikou už teď velmi zaneprázdněn, v polském středisku se ještě jednou bude plně soustředit na sport. "Když přijdu na můstek, tak se od všeho oprostím, vyčistím si hlavu a budu se věnovat jenom skoku," konstatoval rodák z Čeladné. Podle zvyku nemluvil o konkrétním výsledku. "Chtěl bych na závěr předvést dobrý výkon," dodal.

V parlamentu hodlá bojovat za český sport

"Ze sportu jsem vzešel a chci mu pomoci co nejvíc. Nejen skoku, ale celé neutěšené situaci ve sportu v České republice," prohlásil Janda. 

Domnívá se, že v politice ho čeká těžší role než doposud, ale kolena se mu rozhodně netřesou. "Ani ve sportu se nehraje vždy fair play. Mám docela ostré lokty a využiju zkušeností ze sportovní kariéry," zakončil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články