Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Janda ani v 38 letech se skoky nekončí a trénuje dynamiku

Praha - Skokani na lyžích už jsou v plném tréninku na novou sezonu a příští týden odjíždějí k přípravě do Rakouska. Mezi nimi je i osmatřicetiletý veterán Jakub Janda. Končit nehodlá a doufá, že ho na skokanském můstku čekají ještě pěkné výsledky. "Nejdůležitější je dělat dobré skoky, pak to přijde samo," říká.

Janda se už několikrát nechal slyšet, že ukončí kariéru, závodit ale nakonec bude i v nadcházející sezoně. Ve Světovém poháru si přitom poprvé zazávodil před dvaceti lety. Průlom v jeho kariéře přišel až v sezoně 2004/2005 s nástupem slovinského trenéra Vasji Bajce. Janda získal několik druhých a třetích míst a díky bronzu z Innsbrucku se stal prvním českým skokanem po dvanácti letech, který stanul na stupních vítězů v závodě prestižního Turné čtyř můstků.

Další velký úspěch zaznamenal v následující sezoně, když na Turné získal zlato, ovládl Světový pohár a vybojoval pro Česko druhé vítězství v historii. Letos skončil Janda v SP celkově 32. "Sezonu bych hodnotil docela pozitivně. Bohužel jsem ji musel ukončit trochu předčasně ze zdravotních důvodů, ale nebyla nejhorší a věřím, že příště bude ještě lepší. Chtěl bych určitě pokračovat. Novou sezonu už jsem vlastně začal, je tam spousta faktorů, které hovoří ano i ne, ale doufám, že na skokanském můstku ještě budu," řekl v rozhovoru pro ČT sport.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Začala příprava skokanů na lyžích

Janda ví, že současné skoky charakterizuje slovo vyrovnanost. "Dá se tam udělat cokoli. Dá se říct, že jsem byl hodně blízko velice vynikajícím výsledkům. Bohužel pak to nevyšlo. Ladili jsme tam nějaké problémy, něco se vždycky nepovedlo. Pokazil jsem druhé kolo, nebo jsem měl v prvním kole ztrátu," zhodnotil. "Ale nejsem nostalgik. Každý mi předhazuje Turné čtyř můstků, ale to bylo a každý výsledek, který přijde, je pro mě vynikající," dodal.

V příští sezoně bude Janda radit v reprezentaci třeba skokanskému benjamínkovi Tomášovi Vančurovi. "Příklad si z Jakuba úplně neberu, ani z jiných skokanů. Hledím si spíš sám sebe, ale určitě jsem mu fandil, když jsem byl malej a díval jsem se na něj," řekl s úsměvem. Pro Vančuru byla sezona nečekaně úspěšná. "Dostal jsem se i na mistrovství světa mužů, hned první skok jsem si skočil osobní rekord, myslím 215 metrů, při tréninku jsem pak skočil 222 metrů," řekl bývalý sdruženář, který už zůstane pouze u skoků. Vančura skončil na MS v letech na 23. místě, do příští sezony chce zlepšit hlavně dynamiku.

Tu trénuje i Janda. "Ta silová, výbušná, je velice důležitá, bez toho by to nešlo. Je to dané v tréninku – činku na záda a odskoky," vysvětlil. "Za tu dobu, co jsem ve Světovém poháru, se všechno změnilo. Už nemohu trénovat jako Tomáš, dávky jsou velké a tělo už moc neregeneruje, takže musím víc odpočívat, ale pořád jsem myslím na vynikající úrovni," řekl Janda s tím, že rozdílem jsou váhy v posilovnách. "Deset let zpátky byly hrozně silové tréninky, teď se jede na kvalitu. Všechno musí být na sto procent," doplnil.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články