Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Čtyři skoky unaví víc než maraton. Koudelka si bere krátkou pauzu

Praha – Pro elitního českého skokana na lyžích Romana Koudelku je poslední rok plný zvratů. Zatímco se loni před Vánocemi potýkal se zdravotními problémy, bolela ho hlava, krční páteř a míval stavy úzkostí, od začátku letošní sezony září, ve světovém poháru už dvakrát triumfoval. Celých 85 procent výkonu podle něj tvoří psychika. Ta je teď u momentální světové jedničky hodně na výši. Může za to i nový trenér Richard Schallert, se kterým si Koudelka náramně rozumí.

Roman Koudelka
zdroj: ČTK/AP

Na vítězství ve světovém poháru čekal Koudelka hodně dlouho. Letos vyhrál už dvakrát, hned na úvod v Klingenthalu a v neděli v Lillehammeru, a to mu zvedlo sebevědomí, které hraje při výkonu velkou roli. "Troufám si říct 85 procent. Pro skokana je to velké plus, když ví, že se může opřít o psychiku, a ví, že když trochu pokazí skok, stejně může skočit daleko," uvedl Koudelka v rozhovoru pro Sportovní zprávy.

Po Davidu Jiroutkovi přišel k české reprezentaci Rakušan Schallert. Spolupráce s ním Koudelkovi vyloženě svědčí. "Už v dřívějšku jsem si s ním hodně rozuměl. Změnili jsme úplně všechno od základu – délku lyží, techniku odrazu, posilování… Bylo to ku prospěchu. Jak je vidět, vydali jsme se správnou cestou," prohlásil český závodník.

Je nám líto, video expirovalo.
Koudelka v SZ: Se Schallertem jsme změnili vše od základu

Jak prožívá Koudelka víkendový závodní zápřah?

"Je to hodně náročné. I když jsou to jen čtyři závodní skoky, jsem více unavený, než kdybych běžel maraton. Právě proto si teď bereme pauzu."

Další závod světového poháru v Rusku Koudelka vynechává. Úspěch mu ovšem pomůže udržet se v elitní desítce, která nemusí skákat kvalifikaci. Na druhou stranu velmi pravděpodobně přijde o dres pro lídra v seriálu. Je možné, že ho v čele SP vystřídají Švýcar Simon Ammann nebo Nor Anders Fannemel. "Zas o to větší motivace je ho získat zpátky," podotkl Koudelka.

Nyní chce nakrátko hodit skoky za hlavu, závodit bude v Engelbergu a pak ho už čeká první vrchol sezony. "Chceme si odpočinout, zapracovat na technice a na Turné čtyř můstků být ve stoprocentní kondici," zdůraznil český reprezentant.

Závody ve Švýcarsku jsou na programu o víkendu před Vánocemi, Turné čtyř můstků startuje tradičně kvalifikací v Oberstdorfu 27. prosince.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články