Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bývalý skokan na lyžích Ahonen se opět léčí ze závislosti na alkoholu

Alkohol je dobrý sluha, ale špatný pán. To už moc dobře ví někdejší výborný skokan na lyžích Janne Ahonen, který se léčí ze závislosti na alkoholu. Čtyřiačtyřicetiletý Fin to přiznal v rozhovoru s televizní stanicí YLE, že se vloni svěřil do péče odborníků, aby se zbavil závislosti poté, co po letech abstinence znovu začal mít s alkoholem problémy.

Janne Ahonen
zdroj: www.wikipedie.cz

"Jsem alkoholik na cestě k nápravě," řekl pětinásobný vítěz Turné čtyř můstků a držitel pěti titulů mistra světa. Prozradil, že osm let se mu dařilo abstinovat, než vloni na jaře večírek a několik piv s kamarády vyvolaly starou závislost. Po nějakém čase se poté rozhodl poprvé vyhledat profesionální pomoc. "Myslel jsem, že jsem dospěl, poučil se a zmoudřel, ale hned jsem do toho znovu spadl. Pochopil jsem, že se nic nezměnilo. Musel jsem potlačit svoji hrdost a vyhledat pomoc zvenčí," řekl.

Ahonen v otevřeném rozhovoru přiznal, že se během závodní kariéry cítil jako rocková hvězda a také se podle toho choval. Připomněl také událost z roku 2005, o které už v minulosti napsal v biografii. Na mamutím můstku v Planici tehdy předvedl 240 metrů dlouhý let, ale dopad neustál, tvrdě spadl na záda a prudce se udeřil hlavou o zem. Převoz do nemocnice ale tehdy raději odmítl z obavy, že rozbor krve odhalí v jeho těle zbytkový alkohol. Noc před závodem totiž ještě s dalšími skokany prohýřil u piva a v hospodách v Kranjské Goře.

Ahonen, jenž se o jedno z rekordních pěti vítězství na Turné čtyř můstků podělil s Jakubem Jandou (2005/06), celkem třikrát ukončil kariéru. Poprvé v roce 2008 a naposledy o deset let později. Nedávno se znovu ke skákání krátce vrátil, a dokonce skončil třetí na finském šampionátu. Bude i na olympijských hrách v Pekingu, pouze ale jako televizní expert.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články