Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Zaostřeno na severskou kombinaci: Potvrdí Lamparter formu a vzepnou se Češi?

Sdruženáři a sdruženářky mají jediný sezonní vrchol. Na mistrovství světa v klasickém lyžování v Planici se od pátku rozběhnou boje o kompletní sady medailí. V každé sdruženářské soutěži se dá očekávat norsko-rakouský souboj s velice výrazným přispěním německých závodníků. Mezi ženami je situace jednoznačná. Přímé přenosy z MS v klasickém lyžování vysílá ČT sport i ČT sport Plus.

Mezi největší favority mužských závodů bude patřit dosavadní lídr Světového poháru Rakušan Johannes Lamparter, který se od začátku sezony trápil a zůstával tak trochu za očekáváním. Až do předvánočního druhého závodu v Ramsau se ani jednou neprosadil na stupně vítězů. Od tohoto momentu se rozjel ke skvělým výkonům. Jeho dosavadní bilance na stupních vítězů 7-4-0 plus k tomu ještě dvě čtvrtá místa hovoří za vše.

Zcela opačně na tom byl další ze spolufavoritů a fenomén posledních sezon Nor Jarl Magnus Riiber, kterého start tohoto ročníku SP zastihl ve skvělé formě. V novém roce už to tak dobré nebylo. Vinou zdravotních problémů vynechal zkraje nového roku závody v Estonsku. Poté první klání v Seefeldu dokončil pro něj "až" na čtvrtém místě, když mu nevyšla běžecká část, kde zcela odpadl. Ve druhém seefeldském závodě byl po skoku diskvalifikován a od té doby se v SP neobjevil. Je tudíž velkou neznámou, v jakém světle se v Planici ukáže.

Jedno je jisté. Kvůli vynechaným závodům ztratil šanci vyhrát celkové hodnocení Světového poháru popáté a vyrovnat se tak Eriku Frenzelovi. Jeho prozatímní bilance pódiových umístění v sezoně je 4-2-2.

Třetím do party a velice zdatným konkurentem bude výše zmiňovaný další Nor Jens Luraas Oftebro, který podává v průběhu celé sezony perfektní výkony, 3-5-3 to jsou jeho pódiová umístění. Nejhůře skončil na 15. místě ve druhém závodě v Klingenthalu.

Jak dopadl poslední šampionát?

Na středním můstku titul obhajuje Nor Jarl Magnus Riiber, který v Oberstdorfu zvítězil před Finem Ilkkou Herolou, a třetí místo bral další z Norů Jens Luraas Oftebro. Na velkém můstku se před dvěma lety radoval Rakušan Johannes Lamparter, na místě druhém skončil Nor Jarl Magnus Riiber a na bronzovém stupínku se umístil Japonec Akito Watabe.

V družstvech triumfovali Norové (Espen Bjornstad, Jorgen Graabak, Jarl Magnus Riiber, Jens Luraas Oftebro) před Němci (Trerence Weber, Fabian Riesle, Erik Frenzel, Vincenz Geiger) a třetími Rakušany (Johannes Lamparter, Lukas Klapfer, Mario Seidl, Lukas Greiderer).

Bude to v Planici souboj těchto tří, nebo se podaří někomu dalšímu narušit tento trojblok? Několik jmen by se ve sdruženářském světě našlo a první tři jmenovaní se před nimi musí mít na pozoru.

Kdo jim může řádně zatopit, je dvojice skvělých Němců Vincenz Geiger a Julian Schmid. Pokud dobře zvládnou skokanskou část, budou se hlásit silně o slovo perfektní běžci Nor Jorgen Graabak a Fin Ilkka Herola. Opačně jsou na tom skvělí skokané Japonec Rjota Jamamoto, Rakušan Franz-Josef Rehl a Estonec Kristjan Ilves. U nich záleží na tom, s jakým náskokem odstartují do běžecké části.

Zamíchat kartami případně ještě můžou Němec Manuel Faisst, Rakušan Stefan Rettenegger a dvojice Francouzů Laurent Muhlethaler a Matteo Baud.

Nakonec zazní jméno Erik Frenzel, a to zcela záměrně. Tento německý sdruženář a ikona tohoto sportu získal na šampionátech celkem 17 medailí, což je bezkonkurenčně nejvíc v historii. Pokud se mu podaří získat cenný kov, dostane se do čela historických tabulek mezi muži lyžaři napříč všemi klasickými disciplínami. Nyní se dělí o prvenství s legendárním běžcem na lyžích Norem Bjoernem Daehliem.

Ani v jednom ze závodů se každopádně nedá očekávat, aby se opakovalo Val di Fiemme 2003, kdy zvítězil Rony Ackerman před Felixem Gottwaldem o 52,1 sekund, což je prozatím největším časový rozdíl v rámci MS. Tehdy se jednalo o závod na středním můstku s během na 15 km.

Statistiky a zajímavosti

Nejúspěšnějším "kombiňákem", co se sbírky medailí týče (individuální závody plus závody družstev), je Němec Erik Frenzel s bilancí 7-7-3. Následují legendární Nor Bjarte Enge Vik 5-2-0, Francouz Lamy-Chappuis 5-0-2, Němci Rony Ackerman 4-5-1 a Johannes Rydzek 4-4-2, Japonec Kenji Ogiwara 4-0-1. Co jméno, to pojem.

Možná někoho zarazí, že v tomto výčtu chybí jméno Hannu Manninen. Vězte, že kdysi tento finský fenomén tohoto sportu v závodech SP své soupeře doslova válcoval, když vyhrál ve 48 závodech (druhý nejlepší), ale jak došlo na MS, tak se mu nedařilo, proto je jeho sbírka ze šampionátů taková, jaká je: 2-1-1. Stejný případ je i jeho krajan Samppa Lajunen, tento vítěz 20 závodů SP má bilanci 1-3-3.

Historicky nejvíce titulů mají na kontě Norové, kteří získali osmnáct titulů. Zajímavostí je, že jen jeden slavili na velkém můstku.

Nejvíce individuálních triumfů získal Němec Rony Ackerman, jenž má na svém kontě celkem čtyři zlaté medaile (2003 Val di Fiemme, 2005 Oberstdorf 2x, 2007 Sapporo). Tři zlaté kovy vybojovali Nor Bjarte Enge Vik (1999 Ramsau 2x, 2001 Lahti), Němec Erik Frenzel (2011 Oslo, 2013 Val di Fiemme, 2019 Seefeld) a další z Němců Johannes Rydzek (2015 Falun, 2017 Lahti 2x).

Rony Ackerman jako jediný sdruženář v historii dokázal triumfovat třikrát v řadě (2003, 2005, 2007).

Vítězství na středním a velkém můstku tzv. "double" na stejném šampionátu, se v celé historii podařilo získat třem sdruženářům, Němci Ronymu Ackermanovi v roce 2003 ve Val di Fiemme, Bjarte Enge Vik takto triumfoval v roce 1999 v Ramsau a Johannes Rydzek v Lahti roku 2017.

Na velkém můstku se stal jen jediný sdruženář vícenásobným mistrem světa. Je jím Němec Erik Frenzel, jenž získal dva tituly. Bylo to v letech 2013 ve Valdi Fiemme a v Seefeldu 2019.

Co čekat od českých závodníků?

Českým sdruženářům se v dosavadním průběhu Světového poháru nedaří a prozatím spíše paběrkovali, o čemž svědčí zisk 24 bodů. Z toho Ondřej Pažout získal hned polovinu, Tomáš Portyk 10 bodů a Jan Vytrval 2 body. Nejlepší výsledek zaznamenal Ondřej Pažout, jenž v Oberstdorfu obsadil 19. místo. Tomáš Portyk dokázal být v Ruce na místě 22.

Závěrečnou přípravu naši reprezentanti absolvovali v německém Oberstdorfu. Jiří Konvalinka se připravoval v domácích podmínkách a zúčastnil se také OPA Cupu doma v Harrachově, kde oba závody vyhrál.

Historie disciplín na MS

První klání o titul mistrů světa proběhla na středním můstku a na trati 10 km již v roce 1925, kdy se MS konalo v Jánských Lázních. Počínaje Oslem 1982 se závody družstev na velkém můstku konaly až do Osla 2011. Od té doby se konal týmový závod na 4 x 5 km se skokem na můstku středním. Letos se po dvanáctileté pauze opět týmový závod odehraje na velkém můstku.

Pětkrát byl na programu světového šampionátu team sprint, ovšem tentokrát na programu není. Na velkém můstku se poprvé odehrály boje o medaile v Ramsau 1999. Jednou jedinkrát byl na programu i závod s hromadným startem, který byl na programu v roce 2009 v Liberci.

V Planici nás budou reprezentovat Tomáš Portyk, pro kterého to bude již šestý šampionát v kariéře. Jeho nejlepším individuálním výsledkem je 28. místo, které vybojoval v Seefeldu 2019. V týmových soutěžích dokázal být čtyřikrát osmý. Juniorský mistr světa z Rasnova v roce 2016 se v této sezoně skokansky trápí. S očekáváním budeme sledovat, zda mu individuální příprava pomohla najít ztracenou skokanskou formu, kterou oplýval v loni.

Čtvrtá účast čeká Ondřeje Pažouta, který se pyšní titulem v juniorské kategorii z roku 2018 v Kanderstegu, jehož nejlepším umístěním mezi dospělými je skvělé 13. místo před dvěma lety v Oberstdorfu.

Třetím nominovaným je Jan Vytrval, bronzový z MSJ v Kanderstegu 2018, pro něhož to bude také čtvrtá účast na MS. Na posledním šampionátu vybojoval 22. místo na velkém můstku, což je pro něj prozatím nejlepší umístění ze světového šampionátu.

Benjamínkem našeho výběru je osmnáctiletý talent z Harrachova Jiří Konvalinka, který letos na MSJ v kanadském Whistleru vybojoval šesté místo.

Česká medailová stopa na MS

1. místo

Otakar Německý – 1925, Jánské Lázně

Rudolf Burkert – 1927, Cortina d'Ampezzo

Ladislav Rygl – 1970, Vysoké Tatry

2. místo

Josef Adolf – 1925, Jánské Lázně

Otakar Německý – 1927, Cortina d'Ampezzo

Antonín Bartoň – 1933, Innsbruck

3. místo

František Wende – 1927, Cortina d'Ampezzo

Norka vládne všem

Mezi ženami je situace jednoznačná. Bylo by velkým překvapením, pokud by zlatou medaili nezískala Norka Hansen Gyda Westwoldová. Z letošních devíti startů má na kontě devět vítězství.

Mezi ženami nás bude reprezentovat věkem stále juniorka osmnáctiletá Tereza Koldovská, která na letošním juniorském šampionátu obsadila 22. příčku.

Program severské kombinace na MS

Pátek 24. 2.

Ženy: 11:30 – skok HS 100, 14:15 – běh 5 km

Sobota 25. 2.

Muži: 10:00 – skok HS 100, 14:15 – běh 10 km

Neděle 26. 2.

Mix týmy: 10:30 – skok HS 100, 15:00 – běh (5 km, 2,5 km, 2,5 km, 5 km)

Středa 1. 3.

Muži týmový závod: 11:00 – skok HS 138, 15:10 – běh 4x5km

Sobota 4. 3.

Muži: 10:30 – skok HS 138, 15:00 – běh 10 km

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články