Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Portyka a spol. bude na můstcích připravovat Polák Mateja

Čeští sdruženáři se chtějí odrazit k vyšším metám a poprvé v historii tak sáhli pro pomoc do zahraničí. Tomáše Portyka a spol. se bude snažit na můstcích výkonnostně posunout někdejší polský skokan na lyžích Robert Mateja.

Mateja rozšířil realizační tým reprezentace, kterou vede šéftrenér Marek Šablatura s asistentem Vladimírem Šmídem. Pětinásobný polský šampion bude zodpovědný za skokanskou přípravu členů národního výběru ve složení Portyk, Ondřej Pažout, Jan Vytrval a Lukáš Daněk.

"Máme jedinečnou možnost využít zkušeností z Mekky skoku k vylepšení systému a stabilizaci výkonnosti. V Robertovi máme i dobrýho kluka, který si s týmem sedl, což považuju za důležité," řekl sportovní ředitel sdruženářů Tomáš Slavík.

Pětačtyřicetiletého Mateju, pátého muže ze středního můstku na mistrovství světa v Trondheimu 1997, jmenovalo vedení úseku od 1. května. Smlouvu má do olympijských her v Pekingu 2022. "Tento krok nám umožnily zlepšené finanční podmínky," uvedl Radek Cikl, předseda úseku severské kombinace.

České sdruženáře Mateja už zná. V uplynulých dvou sezonách je vídal ve Světovém poháru, jelikož působil u polského národního týmu severské kombinace. "To je přínosné, protože ví, jak skloubit skok s vytrvalostní složkou," podotkl Slavík.

Sdruženáři se s Matejou seznámili v polovině dubna prostřednictvím videokonference. V současné době se individuálně věnují nácviku skokanské techniky a speciálním cvičením podle plánu, který sestavil.

Portyk či Pažout patřili mezi výborné skokany a oba jsou i díky výkonům na můstku někdejšími juniorskými mistry světa. I v uplynulé sezoně SP se jim párkrát skok vydařil, ale stabilně ve špičce nebyli.

Nejlepším českým výsledkem v SP bylo v zimě 11. místo Portyka, který ale jinak jako týmová jednička končil spíše až ve třetí desítce a v celkovém pořadí obsadil 27. pozici.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články