Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Novákovi k bronzu chyběly necelé čtyři vteřiny. Karlssonová opět udolala Johaugovou

Jedna česká vlaječka se vměstnala mezi elitu na volné patnáctce v Lillehammeru. Běžec na lyžích Michal Novák doběhl stejně jako minulý týden v Ruce pátý, ale tentokrát už v konkurenci celé světové špičky. "Jsem hrozně unavený, ale jsem z výsledků nadšený. Ani mi pořádně nedochází, že se daří až takovým způsobem. Je to pro mě nečekaný," řekl Novák.

Michal Novák ve sprintu SP v Ulricehamnu
zdroj: ZUMA autor: Carl Sandin

Závod ovládli Norové, kteří ve Finsku kvůli počasí nestartovali, vyhrál Simen Hegstadt Krüger. Mezi ženami Therese Johaugová podruhé v sezoně prohrála s Fridou Karlssonovou, na 10 kilometrech o pouhé tři desetiny sekundy. České závodnice nebodovaly.

Za třetím Martinem Löwströmem Nyengetem z Norska zaostal český reprezentant Michal Novák jen o 3,6 sekundy. Za nejlepší dvojicí Krüger a Hans Christer Holund měl Novák odstup 21,1 sekundy a čtvrtý Alexej Červotkin porazil pětadvacetiletého českého reprezentanta o pouhou desetinu.

"Když jsem dojel, byl jsem malinko zklamaný, protože k medaili chybělo opravdu jen málo. Celkově ale převládá nadšení. Nečekal jsem, že by z toho mohl být až takový výsledek," řekl Novák. "Opět mi pomohly také velmi dobře připravené lyže. Podmínka byla taková pomalejší a tahalo to trochu za nohy. Místy byl i hluboký sníh, jednou jsem zajel špičkou lyže do hlubšího sněhu na kraji a málem jsem spadl. Naštěstí se mi to podařilo ustát."

Běžecké lyžování je o vytrvalosti, o naběhaných kilometrech a o trpělivosti. "Vydržet dlouhodobě pracovat a věřit, že se to snad někdy vyplatí. Snad se to začíná vyplácet," řekl pětadvacetiletý rodák z Karlových Varů.

Dosud byl ve Světovém poháru nejlépe v lednu dvakrát devátý ve sprintech volnou technikou. Nyní má za sebou v distancích dvě pátá místa. Co bude dál? "Asi bychom si všichni přáli nějakou bednu," uvedl Novák. "Já takhle úplně zas nepřemýšlím. Samozřejmě doufám, že se mi to podaří někdy minimálně zopakovat, ale uvidím. Jak to půjde, tak to půjde."

Za své výkony dostává jednu gratulaci za druhou. "Je náročný na všechny zprávy odpovídat, ale moc mě těší, že to lidi zajímá. Snad si zvyknu, ale ještě jsem si nezvykl," řekl člen Dukly Liberec. 

Je nám líto, video expirovalo.
Novák si v Lillehammeru dorovnal maximum v SP

Novák se od začátku závodu pohyboval v popředí. Na mezičasech na 4,6 a 6,1 kilometru byl nejrychlejší a na většině se vešel do třetího místa. Půldruhého kilometru před cílem figuroval na třetí pozici, ale v závěru se před něj dostali Nyenget a těsně Červotkin. Novák ale mimo jiné jasně porazil i vedoucího muže SP Johannese Hösflota Klaeba z Norska či obhájce prvenství Alexandra Bolšunova z Ruska.

Tři kola Novák spolupracoval s Norem Didrikem Tönsethem, který byl o jeden okruh napřed. "Poslední už jsem jel sám, což pak bylo samozřejmě o poznání náročnější," řekl Novák. V posledním okruhu už cítil, že mu docházejí síly. "V kopci jsem se trochu motal a musel jsem to přetlačoval silou. Přitom jsem chtěl závod začít volněji, abych pošetřil síly do posledních dvou okruhů, ale asi jsem začal rychleji," popisoval.

Před týdnem dojel Novák pátý ve stíhačce na 15 kilometrů volně, ale ve finské Ruce kvůli mrazu nestartovali Norové či finský reprezentant Iivo Niskanen.

Na stupně vítězů čekají čeští běžci na lyžích osm let. Naposledy se mezi tři nejlepší vešel Lukáš Bauer, který koncem listopadu 2013 vyhrál v Ruce klasickou desítku.

Ženský závod ovládla Karlssonová

Mezi ženami triumfovala na desetikilometrové trati Švédka Frida Karlssonová, jež o tři desetiny zdolala domácí hvězdu Therese Johaugovou a připsala si třetí prvenství v seriálu. Ani jedna ze tří Češek nebodovala, nejlepší z nich Kateřina Janatová ztratila na 35. místě na vítězku skoro minutu a tři čtvrtě.

"Tenhle výsledek rozhodně beru. Startuje tady nejen norská reprezentace, ale celá jejich národní skupina, takže 35. místo hodnotím kladně. Doufám, že takto budu pokračovat,“ řekla Janatová, jež za poslední bodovanou 30. pozicí zaostala o šest sekund.

SP v běhu na lyžích v Lillehammeru (Norsko):

Muži - 15 km volně: 1. Krüger 32:26,2, 2. Holund -1,6, 3. Nyenget (všichni Nor.) -17,5, 4. Červotkin (Rus.) -21,0, 5. M. Novák (ČR) -21,1, 6. Tönseth -27,2, 7. Amundsen -27,9, 8. Moseby -29,9, 9. Röthe (všichni (Nor.) -31,2, 10. Magnificat (Fr.) -35,5.

Průběžné pořadí SP (po 5 z 32 závodů): 1. Klaebo (Nor.) 256 b., 2. Bolšunov (Rus.) 233, 3. Červotkin 162, 4. Valnes (Nor.) 160, 5. Usťugov 150, 6. Terentěv (oba Rus.) 141, ...8. M. Novák 123, 74. Šeller (ČR) 4.

Ženy - 10 km volně: 1. Karlssonová (Švéd.) 26:58,4, 2. Johaugová (Nor.) -0,3, 3. Brennanová (USA) -11,3, 4. Fosseholmová (Nor.) -16,0, 5. Něprjajevová (Rus.) -28,5, 6. T. Wengová (Nor.) -30,1, 7. Anderssonová (Švéd.) -33,0, 8. Sorinová (Rus.) -35,8, 9. H. Wengová -39,6, 10. Hagaová (obě Nor.) -41,3, ...35. Janatová -1:41,9,44. Hynčicová -1:56,7, 59. Nováková (všechny ČR) -2:42,.3.

Průběžné pořadí SP (po 5 z 32 závodů): 1. Karlssonová 320, 2. Johaugová 260, 3. Dahlqvistová (Švéd.) 227, 4. Brennanová 210, 5. Digginsová (USA) 163, 6. Anderssonová 126, ...47. Janatová 13, 50. Beranová (ČR) 11.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články