Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Severskou zkoušku Reistadlopet vyhráli Norové Nyenget a Slindová

Běžci na lyžích zavítali v rámci Ski Classic na daleký sever Norska. Kopcovitý Reistadlopet ovládla Astrid Oyre Slindová, v mužském závodě obhájil loňský triumf Martin Löwström Nyenget.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr Reistadlopetu

Trať měří sice jen 40 kilometrů, Reistadlopet je ale jedním z nejnáročnějších závodů v seriálu Ski Classic. Na trati ze Setermoenu do Bardufossu lyžaři nastoupají 983 metrů, a tak jich řada volí variantu namazaných lyží.

Kopcovitý profil vůbec nesednul vedoucím závodníkům celkového pořadí Idě Dahlové (12.) a Emilu Perssonovi (26.), své zkušenosti z těžkých tratích ve Světovém poháru naopak mohli zužitkovat jiní. Domácí Astrid Slindová vyhrála závod žen před Američankou Rosie Brennanovou, která jela svůj teprve druhý dálkový běh. Třetí skončila další Norka Emilie Fletenová.

"Měla jsem opravdu špatný den. Jsem ráda, že jsem namazala, jen moje nohy dnes prostě nefungovaly," řekla po závodě Dahlová, která letos poprvé nedoběhla v desítce a před posledním závodem drží v čele seriálu náskok jediného bodu před Magni Smedaasovou, která doběhla čtvrtá.

Slindová utrhla zbytek závodnic v prvním stoupání Orta, Brennanová si ji ale následně doběhla a do posledních kilometrů zůstaly obě závodnice pohromadě. Pro Slindovou nakonec rozhodly lepší lyže ve sjezdu. Norská závodnice v letošní sezoně úspěšně kombinuje Svétový pohár s dálkovými běhy, na MS v Planici získala dvě medaile, ve Ski Classic vyhrála už čtvrtý závod v sezoně.

Skvělou premiéru na Ski Classic si odbyla česká reprezentantka Kateřina Janatová, která doběhla šestnáctá a porazila jak Petru Hynčicovou (18.), tak nejlepší Češku sezony Sandru Schützovou (23.).

Mužskému klání kraloval stejně jako vloni Nyenget. O jeho výhře se rozhodlo několik kilometrů před finišem, kde ze skupinky tří vedoucích závodníků upadl Brit Andrew Musgrave a složil také za sebou jedoucího Eirika Sverdrupa Augdala. Nor doběhl za svým krajanem nakonec se ztrátou 24 sekund druhý, smolař Musgrave vybojoval třetího místo ve finiši.

Sezona dálkových běhů vyvrcholí v neděli závodem na 70 kilometrů Summit 2 Senja. Přímý přenos sledujte od 8:50 na ČT sport Plus.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články