Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Závodit s Ruskami na MS? To raději bojkot, avizují švédské běžkyně na lyžích

Pokud lyžařská federace FIS dovolí startovat Rusku a Bělorusku na mistrovství světa, nebudou u toho švédské běžkyně na lyžích. Rusko ani Bělorusko se nyní nesmí kvůli invazi vojsk na Ukrajinu mezinárodních akcí účastnit, ale podle zářijového prohlášení generálního sekretáře FIS je možné, že na šampionátu by už ruští i běloruští sportovci mohli být, byť pod neutrální vlajkou. Federace se tímto tématem má zabývat 22. října.

zdroj: ČTK/ZUMA

"Tady jde o mnohem více než jen sport, bojkot by byl samozřejmostí," řekla deníku Aftonbladet Maja Dahlqvistová, majitelka dvou medailí z olympijských her i mistrovství světa a vítězka sprinterského hodnocení posledního Světového poháru.

Stejný názor má i Linn Svahnová, další elitní světová sprinterka a vítězka devíti závodů SP. Plány o návratu Rusů označila za ostudné. "Není to v pořádku. Dokud bude válka na Ukrajině, tak to přece není možné. To se raději mistrovství světa nezúčastním," řekla.

Podobný postoj mají i lyžaři z další velmoci Norska. Na nedávné akci Forum Nordicum generální sekretář FIS Michel Vion řekl, že by ruští a běloruští sportovci na MS mohli startovat, protože federace by se případně řídila doporučením Mezinárodního olympijského výboru, který už začal se světovými sportovními federacemi jednat o jejich možném návratu.

Klasici budou mít šampionát v Planici od 21. února do 5. března.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články