Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Vzestup dálkového běhu. Bauerův tým se chystá na skandinávskou konkurenci

Praha - Do druhé sezony fungování vstupuje tým Lukáše Bauera Pioneer Investments - Craft. Družstvo, které se specializuje na dálkové běhy v rámci série Ski Classics, využívá boomu okolo laufů a čelí zavedeným skandinávským týmům. Rostoucí popularita maratonů přitom znamená, že komerční týmy mohou začít konkurovat tradičnímu světovému poháru a národním federacím.

Závod mužů na 50 km klasicky (Lukáš Bauer vpravo nahoře)
zdroj: DPA autor: Hendrik Schmidt

Lukáš Bauer svůj tým Pioneer Investments - Craft založil již před rokem po olympiádě v Soči, když přemýšlel, zdali prodlouží svou aktivní kariéru. Nejen že u lyžování zůstal, pustil se i do nové výzvy. Myšlenka na založení týmu ale přišla již před pěti lety. "Tento trend jsem zaregistroval ve Skandinávii a moc se mi to líbilo," říká Bauer.

"Tým, který vzdáleně působí podobně jako cyklistické týmy. Nejste vázáni na národní lyžařskou federaci, můžete si jej namixovat z lyžařů z různých zemí, musíte si na to sehnat prostředky, ale ovlivňujete si to sami," popisuje svou tehdejší představu vítěz celkového pořadí Světového poháru z roku 2008.

"Dva roky jsem fungoval v jednom z těchto týmů a po boku jedněch z největších hvězd dálkového lyžování jsem se zase naučil něco nového, bylo to nové pole a bylo to úplně o něčem jiném. Dostalo se mi to pod kůži a přemýšlel jsem o tom, že takový tým založím i v České republice. Ale byť jsem věděl, že jej zde chci lokalizovat, s největší pravděpodobností tým musel mít i závodníky odjinud," líčí Bauer.

Český běžec měl při zakládání jasnou ideu. "Nechci to dělat standardním systémem a vyzobávat výborné závodníky, chci podpořit mladé," řekl před rokem serveru iDnes. "Základní myšlenka týmu je dávat prostor zejména českým závodníkům a závodnicím a pak ho doplňovat zahraničními závodníky. V letošní sezoně se mi podařilo lépe zajistit fungování týmu, a tak jsem mohl nabídnout šanci více závodníkům," říká s odstupem Bauer.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty ČT sport

První Bauerův triumf - elitní závodnice Korsgrenová

Pro českého závodníka spočívá hlavní těžiště činnosti týmu v nejprestižnějším seriálu dálkových běhů, Ski Classics. "Vždy jsem jako běžec chtěl soutěžit s těmi nejlepšími," vysvětluje Bauer svou motivaci poprat se s nejlepšími skandinávskými týmy.

Český běžec a majitel týmu přitom do své stáje získal velký trumf. Jeho hlavním jménem v ženské části je švédská závodnice Lina Korsgrenová, mezi jejíž nejlepší umístění patří třetí místo z loňského König-Ludwig-Laufu. V celkovém hodnocení Ski Classics skončila šestá.

"Je to velmi kvalitní závodnice," soudí Bauer. "Tím, že bude na celém průběhu Ski Classics, je cílem výborné umístění v celkovém pořadí týmů, a je pro nás velmi důležitým prvkem. Většinou když se někomu zadaří, odchází do skandinávských týmů. To, že se mi podařilo přitáhnout ji do mého týmu, je pro mě první výrazný úspěch," rozplývá se.

Velkou posilou do Bauerova týmu bude i Petr Novák, celkový vítěz série FIS Marathon Cup. Pro Nováka byla hlavní motivací pro přestup do Bauerova týmu možnost závodit v sérii Ski Classics. "Týmy, které o mě zájem měly, se soustředily na maratony, a já v následující sezoně chci trochu změnit prostředí a soustředit se na seriál Ski Classics. Pro mě to má obrovský přínos v zabezpečení týmu, které je v poslední době nezbytné," vysvětluje Novák.

"V nadcházející sezoně absolvuji několik závodů Tour de Ski a vrcholem by pro mě mělo být SP v Novém Městě na Moravě. Zaměřujeme se ale hlavně na sérii Ski Classics, která je pro mě jednoznačně ta nejprestižnější," vytyčuje si program nadcházející sezony Novák.

Dokáže popularita Ski Classics přebrat závodníky ze Světového poháru?

Podle Nováka už může série Ski Classics směle konkurovat i s tradičním Světovým pohárem. "Sledovanost je podobná jako na Světových pohárech, nejsou svázané pravidly a týmy z toho mohou prosperovat a shánět daleko větší peníze. Ve Skandinávii je týmů strašně moc, jsou silné a disponují mnohdy většími prostředky než národní federace. Díky televizi je zde větší popularita, více se o tom ví a snáze se na to shánějí prostředky," říká třiatřicetiletý český reprezentant.

Pro Nováka by dříve hrálo v neprospěch, že je univerzální běžec, jenž se nespecializuje na klasické dálkové běhy. Situace se ale mění. "Nejsem somatotyp jako Standa Řezáč, jenž měří 190 centimetrů a je to chlap jako hora. S takovou postavou se tam prosazuje hůř, ale v poslední době je trend takový, že tam přicházejí i sprinteři z normálních závodů a začínají se prosazovat i odlišné somatotypy, podobné mně. Běžci, kteří odcházejí ze Světového poháru, jsou lákáni velkými dálkovými týmy a mohou dále pokračovat v aktivní kariéře," popisuje Novák.

Působení v týmu má pro závodníky výhodu v mnoha ohledech. Kromě lepšího zázemí jim pomáhá v samotných závodech. "Jde o obrovskou pomoc, není to konkrétně jako v cyklistice, ale i tak je to znát. Největší přínos týmové spolupráce je v tom, že člověk pustí před sebe ve stopě, ale i ve spoustě dalších ohledů," říká Novák.

Za Bauerův tým v nadcházejícím ročníku nastoupí i nejlepší česká běžkyně Eva Vrabcová Nývltová. "V letošní sezoně se v našich barvách představí jedenáct závodníků. Pro Evu Vrabcovou Nývltovou jsou jednoznačnou prioritou závody Světového poháru, ale v barvách našeho týmu se objeví na posledních dvou závodech. Domluvit se s takto výbornou závodnicí, která byla šestá na Tour de Ski, je pro nás skvělé," usmívá se Bauer.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články