Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Smutná vybojovala na Vasově běhu třetí místo, Řezáč doběhl šestý

95. ročník Vasova běhu ovládl díky úniku v závěru závodu Tore Berdal, pro něhož je to vůbec první triumf v seriálu Ski Classics. V závodě se neztratil ani pětačtyřicetiletý Stanislav Řezáč, který si ve finiši dojel pro šestou příčku. Dařilo se i Kateřině Smutné, která cílem projela na třetí příčce. Z vítězství se mezi ženami radovala Britta Johanssonvá Norgrenová.

Je nám líto, video expirovalo.
Smutná doběhla na Vasově běhu třetí, Řezáč šestý

Protože celý závod sněžilo a stopa se zpomalovala, nejlepší lyžaři seriálu Ski Classics se rozjížděli pomaleji. Ještě po dvaceti kilometrech jim stačily i elitní ženy. Špička se od zbytku pole časem oddělila, ale dlouho jela početná skupina.

Řezáč ovládl v polovině závodu tradiční prémii na Evertsbergu a nechyběl ve "vláčku" třiceti závodníků, který jel pohromadě ještě několik kilometrů před cílem. Závod rozhodla cyklistická taktika Kotengu. Pět členů norského týmu se naskládalo v čele a Berdal nasadil k trháku. Jeho kolegové nikam nespěchali, a než soupeři zareagovali, Berdal si vypracoval rozhodující náskok.

"Rozhodli jsme se takhle už před závodem, i když jsme věděli, že to bude náročné. Je to úžasný pocit," radoval se Berdal.

Triumfem oslavil sobotní jednatřicáté narozeniny. Jeho tým obsadil celé stupně vítězů. Druhý byl Stian Hoelgaard a třetí Torleif Syrstad. Vítěz strávil na trati 4:39:15,8 hodiny, což byl nejpomalejší čas od roku 2007.

Řezáč, který skončil druhý v roce 2011, se dokázal ve finiši po levé straně protlačit do boje o stupně vítězů. Za Berdalem zaostal o 13 vteřin. Od medaile ho dělila rovná sekunda. "Šesté místo považuju za úspěch, byl to můj jednadvacátý start a kolem mě o deset let mladší soupeři. To není, myslím, žádná ostuda," řekl Řezáč.

"Vasák je extrém po všech stránkách a byl jím i letos. Už jsem tady leccos zažil, ale sněžení, mlhu, silný vítr, v cíli mokrý sníh anebo takovou záplavu běžců na trati, to tady snad ještě nebylo."

Johanssonová-Norgrenová soupeřkám brzy ujela a upevnila si vedení v seriálu Ski Classics. Na druhé místo průběžného pořadí se posunula Smutná. Vítězka Vasova běhu z roku 2016 bojovala o stříbro s loňskou šampionkou Linou Korsgrenovou a Švédce ve finiši podlehla o dvě vteřiny.

"Klobouk dolů, jak se Katka s tak těžkým závodem popasovala. Druhé místo bylo navíc na dosah a třetí je bomba!" chválil Smutnou Lukáš Bauer, šéf týmu eD system Bauer.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články