Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Smutná před Vasaloppetem: Masu lidí neucítíme a bude to jiné, ale forma je

Po bronzu na Jizerské padesátce, kde poprvé v letošní sezoně Ski Classics skončila na "bedně", se Kateřina Smutná připravuje na legendární Vasův běh, kde se jí dlouhodobě daří. Čtyřikrát v řadě dojela ve Švédsku mezi nejlepší trojicí, v roce 2016 dokonce slavný závod vyhrála. Přímý přenos sledujte v neděli od 7:55 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Kateřina Smutná na Jizerské padesátce
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

"Pro nás laufaře je Vasův běh něco jako mistrovství světa nebo olympiáda, ale pro mě znamená ještě víc Jizerská padesátka," řekla Smutná v České televizi a dodala, že si únorové zápolení v Bedřichově maximálně užila.

"Bylo to něco neuvěřitelného. Předtím se mi tolik nedařilo, ale na Jizerce vyšlo úplně všechno. A zpětně moc děkuji fanouškům. Měla jsem strach, že nikdo kolem trati nebude, ale mile mě překvapili. Měla jsem husí kůži a bronz bych přirovnala ke zlatu."

Po domácím podniku, kde nestačila jen na švédské duo Lina Korsgrenová - Ida Dahlová, poskočila česká reprezentantka na páté místo v celkovém hodnocení seriálu Ski Classics.

Vzhledem k zmíněné bilanci z předchozích let bude na Vasaloppetu útočit na další posun. "Forma je, na tréninku se cítím dobře a doufám, že to dobře dopadne i v neděli," pokračovala.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Kateřina Smutná před Vasaloppetem

Na devadesátikilometrový běh se rodačka z Jablonce nad Nisou těší a radost má i z předpovědi počasí. "Během závodu by mělo být kolem pěti stupňů, nemělo by sněžit – dá se říct, že to vypadá na ideální podmínky a hodně rychlý čas."

Vasaloppet je "svátkem" laufařů napříč výkonnostními kategoriemi, každoročně se ho účastní až 16 tisic lyžařů. Letos však budou kvůli pandemii koronaviru usilovat o co nejlepší výsledek pouze profesionálové.

"Je pravda, že masu lidí za námi nikdy nevidíme, ale cítíme. Letos to bude úplně jiné, ochuzené a smutnější. Například dlouhá cílová rovinka se nepojede," vysvětlila Smutná.

Korsgrenová, Norgrenová, Björgenová

O hlavních soupeřkách má jasno. "Favoritkou je Lina (Korsgrenová), která letos kromě La Diagonely vyhrála každý závod. Zpět ve formě je Britta (Johanssonová Norgrenová) a opomenout nelze ani Marit (Björgenová), která sice letos nejela ani jednou, ale Vasák si ujít nenechá."

"Moje taktika bude v neděli jednoduchá. Co nejdéle se s nimi udržet vepředu a pak zaútočit. S výsledkem do třetího místa bych byla maximálně spokojená," zakončila Smutná.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články