Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Smutná myslí na Vasově běhu na vítězství

Dobře naladěná a s touhou zvítězit vyrazí běžkyně na lyžích Kateřina Smutná do slavného Vasova běhu. V závodu seriálu Ski Classics na 90 kilometrů klasicky patří členka laufařského týmu Lukáše Bauera k favoritkám. Přímý přenos závodu můžete sledovat na ČT sport a webu ctsport.cz v neděli od 7:45.

Kateřina Smutná
zdroj: REUTERS autor: Kai Pfaffenbach

Předloni Smutná Vasův běh vyhrála, ale před rokem do cíle v Moře nedorazila. Před letošním ročníkem se povzbudila nedělní výhrou v ryze ženském závodu Tjejvasan, který se jede na posledních 30 kilometrech trati Vasova běhu. Ve finiši porazila Švédku Brittu Johanssonovou Norgrenovou.

"Celý závod jsem se cítila velmi dobře a jsem šťastná za vítězství," radovala se česká jednička z prvního letošního skalpu největší soupeřky. "Katka má po loňském odstoupení kvůli zranění chuť na odplatu a chce se vrátit vítězně. Celý rok se připravovala s tím, že chce Vasův běh vyhrát," řekl Bauer.

Spolu se Smutnou a Johanssonovou Norgrenovou mají v mrazu okolo -15 stupňů na startu a kolem -5 v cíli bojovat o prvenství další Švédky Sara Lindborgová nebo Lina Korsgrenová, bývalá členka Bauerova uskupení.

Mezi muži patří k favoritům Norové Morten Eide Pedersen, Andreas Nygaard a Tord Asle Gjerdalen. Domácí doufají, že Oskar Kardin ukončí norskou dominanci a po šesti letech vrátí pýchu Švédsku. Bauer spoléhá na Rusa Ilju Černousova.

V Bauer Ski Teamu budou na startu i Jan Šrail, Francouzi Alexis Jeannerod a Roxane Lacroixová a potřetí v kariéře rovněž samotný šéf uskupení Lukáš Bauer. "Laufaři Vasův běh označují za olympiádu dálkových běhů. I my Vasák pojímáme jako vrchol sezony," řekl trojnásobný olympijský medailista Bauer.

Nejlepším výsledkem českého běžce je druhé místo Stanislava Řezáče z roku 2011, kdy doběhl o tři desetiny sekundy za Švédem Jörgenem Brinkem. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články