Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Smutná absolvuje "vlastní olympiádu". S Korejí nepočítá

Kateřina Smutná má sice od loňského prosince povoleno startovat na olympijských hrách pod českou vlajkou, ale v Pchjongčchangu se asi neobjeví. Prioritou vítězky Vasova běhu jsou dálkové běhy a navíc podle vlastních slov necítila zájem a podporu z lyžařského svazu. "Olympiáda zatím v plánu není. Vidím to na malé procento," prohlásila Smutná, která bude nově v barvách Týmu Lukáše Bauera.

Kateřina Smutná
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Smutná se loni vrátila po třinácti letech do české reprezentace. Předtím jezdila v rakouských barvách a za jižního souseda závodila na olympiádách ve Vancouveru 2010 i v Soči 2014. Nyní doufala, že do třetice pojede za Česko.

"Po minulé sezoně jsme se rozhodovali, jestli olympiáda jo, nebo ne. A tím, že se nám nikdo ze svazu neozval, bylo to pro nás jednodušší. Tak jsme se zaměřili jen na závody Ski Classics. Bylo to samozřejmě zklamání, čekala jsem, že zájem mít budou, ale asi mě nepotřebujou," konstatovala čtyřiatřicetiletá Smutná.

Je nám líto, video expirovalo.
Kateřina Smutná a Lukáš Bauer před novou sezonou

Jednání mezi Smutnou, jejím koučem Radimem Dudou a běžeckým úsekem se uskutečnilo. Schůzku měli se sportovním ředitelem Lukášem Sacherem i s finským šéftrenérem Ilkkou Jarvou.

"Jsou jasné podmínky, že kvalifikovat se dá z normálních závodů Světového poháru, ne z distančních závodů. Že nedostala nic na přípravu, to tak je. My nikomu nedáváme na přípravu na olympiádu. Je jednotná příprava na olympiádu. Je zajištěná příprava reprezentace. Zájem jsme měli, dali jsme jasné podmínky, za kterých se může kvalifikovat na olympiádu," uvedl Sacher.

"Dozvěděli jsme se jen to, že se můžu na olympiádu nominovat, ale bylo by to na úkor Ski Classics, což by pro nás bylo nevýhodné," řekla Smutná.

Podle kouče snila běžkyně o tom, že se zúčastní olympiády v českých barvách. "Ale svaz si představoval spolupráci, že se může nominovat a nebude hradit žádnou přípravu. A za tu nulu že se nominuje na olympiádu. My jsme se rozhodli absolvovat vlastní olympiádu. Vrcholem sezony bude pro Katku Vasův běh a celková výhra ve Ski Classic," řekl Duda.

Smutná byla loni v reprezentačním týmu, ale jezdila převážně dálkové běhy. V SP startovala jednou ve štafetě a jednou individuálně. Na mistrovství světa v Lahti pak skončila na 31. místě v závodu na 10 km klasicky a se štafetou dojela jedenáctá.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články