Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Seveřané si v Gällivare rozdělili štafetové triumfy. Nejlepší byli Švédky a Norové

Švédský triumf na domácím sněhu. Ve středisku Gällivare v prvním štafetovém závodě sezony jasně triumfovalo švédské ženské kvarteto, které vyhrálo s převahou před německým týmem. Česká štafeta startovala jen v mužském závodě, kde kvarteto Michal Novák, Adam Fellner, Tomáš Lukeš a Luděk Šeller obsadilo desáté místo. Z vítězství se radují Norové, kteří v závěrečném kole porazili domácí Švédy.

Sedmadvacetiletý Novák, který skončil minulý týden druhý v závodě na 20 kilometrů v Ruce a v Gällivare byl devátý na 10 kilometrů volně, potvrdil na prvním úseku výbornou formu. Po celou dobu se držel v čele a předával v devítičlenné skupině druhý v kontaktu s vedoucími Američany.

Poté už Češi pořadím klesali. Fellner se chvíli držel ve špičce, v polovině závodu ale předával desátý se ztrátou 26 sekund. Lukešova ztráta později narostla na minutu a 42 sekund a Šeller dojel do cíle se ztrátou více než čtyř minut.

Norové potvrdili ve složení Paal Golberg, Martin Nyenget, Simen Krüger a Jan Thomas Jenssen roli favoritů. O triumfu rozhodl finišman Jenssen, který se v závěrečném úseku odtrhl od Švéda Edvina Angera a triumfoval o 17,4 sekundy. Švédové čekají na vítězství v mužské štafetě třináct let. Naposledy uspěli v roce 2010 právě v Gällivare.

Domácího vítězství se dočkaly Švédky, které porazily o 13,5 sekundy první tým Německa. Třetí dojely Američanky. Čtvrté skončily se ztrátou minuty a čtyřiceti sekund Norky. Zástupkyně této lyžařské velmoci chyběly ve štafetě na stupních vítězů v závodech, ve kterých startovaly, poprvé od roku 2007.

"Za štafetu můžeme být dnes rádi. Kdyby to bylo ještě lepší, tak budeme ještě radši, ale musíme být realisti. Desáté místo je velmi dobré a nejlepší výsledek za dlouhou dobu," řekl Novák. "Myslím, že každý z nás podal odpovídající výkon. Na mém prvním úseku bylo malinko specifické a zvláštní, že jelikož se jednalo o 7,5 km, tak to bylo rychlé a nedalo se trhnout z balíku," uvedl Novák. "Ve druhém okruhu to pak bylo i trochu nešťastné, protože trať byla hodně úzká a ohraničená, nemohli jsme jet ve větším prostoru. Neměl jsem moc místa. Cítil jsem se na to, že kdybych měl víc místa, tak bych se to pokusil více natáhnout a balík roztrhat. Za desáté místo jsem ale moc rád," doplnil.

SP v běhu na lyžích v Gällivare (Švédsko) – štafeta 4x7,5 km:

Ženy: 1. Švédsko I (Lundgrenová, Ribomová, Anderssenová, Ilarová) 1:20:19,3, 2. Německo I (Gimmlerová, Hennigová, Finková, Carlová) -13,5, 3. USA (Digginsová, Brennanová, Laukliová, Kernová) -27,5, 4. Norsko -1:40,4, 5. Švédsko II 4:03,2, 6. Tým FIS -4:19,9.

Muži: 1. Norsko (Golberg, Nyenget, Krüger, Jenssen) 1:11:50,5, 2. Švédsko (Häggström, Halfvarsson, Johansson, Anger) -17,4, 3. Německo (Brugger, Kuchler, Moch, Sossau) -38,1, 4. Itálie -44,3, 5. USA -45,5, 6. Finsko -45,7, ...10. Česko (Novák, Fellner, Lukeš, Šeller) -4:18,0.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články