Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Rozjíždí se vrchol sezony běžkařů Tour de Ski. Razýmová potrénovala ve Švýcarsku

Kateřina Razýmová nečekaně dobrými výkony v závodech Světového poháru ukázala, že české běžecké lyžování ještě není mrtvé. České jednička se rozhodla na Vánoce nehledat sníh doma, ale vyrazila do Švýcarska, kde letos seriál, který je v nemistrovské sezoně jejím vrcholem, startuje. Dostaví se všichni favorité až na nemocnou Finku Kristu Pärmäkoskiovou, jež loni skončila třetí. Přenosy ze závodů nabídneme na kanálu ČT sport, případně na webu ctsport.cz.

Kateřina Razýmová
zdroj: ZUMA autor: Carl Sandin

Spolu s překvapením sezony Razýmovou a Petrou Novákovou pojedou z Lenzerheide, kde v sobotu tour začne, přes Toblach do Val di Fiemme ještě Kateřina Janatová, Sandra Schützová a trio mužů Adam Fellner, Petr Knop a Michal Novák.

Razýmová útočila na úvod sezony v Ruce na stupně vítězů, nakonec dojela pátá, v dalším závodu devátá a poté v Davosu sedmá. A právě ve švýcarském středisku trávila vánoční svátky, aby se po krátké viróze připravila na Tour de Ski. "Netradičně jsme se rozhodli, že Vánoce nestrávíme doma u našich, ale odcestujeme do Davosu, kde jsou podmínky pro lyžování skvělé," uvedla Razýmová na webu svazu.

"Potkávala jsem tady i spoustu běžců z Finska, Ruska i Norska. Tento způsob trávení Vánoc si zvolilo hodně závodníků," dodala. Tour de Ski je jedním z vrcholů letošní zimy. "Proto bude letos těžší než jindy. O tom vypovídá i zmiňované množství lyžařů, kteří strávili Vánoce mimo domov. Ale uvidíme, jako vždy udělám maximum pro co nejlepší výsledky," řekla Razýmová.

Těší se na závody s hromadným startem a ráda by se vešla celkově do patnáctky. Jediným českým vítězem je Lukáš Bauer, král tour v letech 2008 a 2010. Nejlepší Češkou je Kateřina Neumannová, která dojela pátá v roce 2007.

Letošní ročník čekají změny. Ze sedmi závodů v devíti dnech jsou jen dva sprinty. A 5. ledna se do poslední etapy s výstupem na sjezdovku Alpe Cermis nebude startovat podle časových odstupů z průběžného pořadí, ale pojede se hromadně. Běžci budou v etapách sbírat body a celkovými vítězi budou závodnicí s nejvyšším bodovým ziskem.

Startovní pole ovládají Norové. V ženském poli je bezkonkurenční favoritkou Therese Johaugová. V mužích vede seriál Johannes Hösflot Klaebo, proti němuž ale hovoří program závodů, poněvadž při loňské výhře nejvíce získával ve sprintech.

Jen Kirstu Pärmäkosiovou vyřadila nemoc. "Za ta léta jsem se už naučila, že by člověk neměl přepínat své tělo, když není úplně zdravý. Zvlášť ne v takovém závodě. Proto se k závodění vrátím až v příštím roce," napsala na Instagramu devětadvacetiletá Pärmäkoskiová, které v aktuálním pořadí Světového poháru patří páté místo. V roce 2017 byla na Tour dokonce druhá.

Tour de ski začíná 28. prosince a končí výběhem sjezdovky ve Val di Fiemme 5. ledna, bude se závodit ve švýcarském Lenzerheide a italských Val di Fiemme a Toblachu.

Plán vysílání Tour de Ski

Sobota 28. 12.
12:40 - 13:20 Lenzerheide (10 km volně žen)
14:10 - 15:05 Lenzerheide (15 km volně muži)
Neděle 29. 12
11:15 - 13:15 Lenzerheide (sprinty)
Úterý 31. 12.
12:15 - 14:00 Toblach (15 km volně mužů) 
14:55 - 16:10 Tour de Ski Toblach (10 km volně žen)
Středa 1. 1.
11:35 - 12:20  Toblach (10 km stíhačka klasicky žen)
12:55 - 13:50  Toblach (15 km stíhačka klasicky mužů) 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články