Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Řezáč regeneruje jako ve třiceti a po Vasově běhu se už chystá na Birkebeiner

Stanislav Řezáč je Jaromírem Jágrem dálkového běhu na lyžích. V pětačtyřiceti letech před týdnem doběhl šestý na slavném Vasově běhu a už se připravuje na Birkebeiner, který se běží v sobotu 16. března v Norsku. Pak se rozhodne, zda si ještě sezonu prodlouží.

Na Vasově běhu mu po devadesáti kilometrech scházela vteřina na stupně vítězů. "Na posledním kilometru jsem předběhl pět závodníků, ale říkal jsem si, že ta rovina mohla být o sto metrů delší, měl jsem dobrý sprint. Možná jsem mohl být třetí, kdyby to bylo delší, ta vteřina mě mrzela. Ale šesté místo bylo maximum a já to považuju za velký výsledek," hodnotil to zpětně zkušený vytrvalec.    

Stále cítí únavu po náročném závodě i deficitu spánku, který je s ním spojený. "Druhý a třetí den začne všechno víc bolet. Sedm až osm dní trvá, než vyprší únava a může se začít normálně trénovat," vysvětloval Řezáč. Věk se u něj ale na délce regenerace prý nijak neprojevuje. "Myslím, že jestli mi bylo třicet nebo čtyřicet, tak to pociťuju úplně stejně," dodal.    

Seriál Ski Classics pokračuje už v neděli Engadinem ve Švýcarsku, který se ale jede volnou technikou. Nejen kvůli tomu ho Řezáč vynechá. "Myslím, že není ideální závodit hned víkend po Vasáku a chtít udělat dobrý výsledek," řekl člen Slavia pojišťovna týmu.  

Na Birkebeineru v Norsku o dalším víkendu už by mohl být znovu připraven závodit s nejlepšími. V Norsku se poběží 54 kilometrů klasicky. "Loni jsem byl dvaadvacátý, tak bych to chtěl zkusit do dvacítky, do patnáctky, třeba i líp. Oproti Vasáku tam nebude tolik Švédů, ale zase bude víc Norů. Považuju ho za nejlépe obsazený závod," konstatoval.    

Začátkem kalendářního roku se necítil úplně v pohodě. "Já jsem se postupně dostával do nějaké formy. Tu jsem měl už na Jizerce, ale nepodařilo se mi připravit tak dobře lyže, jako měli soupeři. Jinak bych byl do desítky," řekl muž, který letošní Jizerskou padesátku dokončil jako nejlepší Čech na 14. místě.     

Musí si zvykat na úplně jinou rychlost v dálkových lyžařských závodech. "Myslím, že někdy je to mezi jetím a sprintem. Oni jedou furt skoro sprint a kolikrát se člověk nestihne ani napít z flašky," komentoval vývoj své disciplíny. Stojí za ním rozvoj stylu soupaž, který na většině tratí vytlačil klasický střídavý běh. "Soupaž se jezdí rychle. Birkebeiner se jezdil 2:45 až 2:50, a jak se do toho začalo dávat víc soupaže, tak to je pod dvě a půl hodiny," uvedl Řezáč.

Po Birkebeineru se rozhodne, jaký bude jeho další program. Uvažuje o tom, že by se ještě na konci března zúčastnil mistrovské klasické padesátky na Horních Mísečkách. A pak by případně mohl absolvovat ještě v polovině dubna závěrečný závod Ski Classics ve Finsku.


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články