Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Překvapené Norsko: Mistryně světa Johaugová měla dopingový nález

Oslo - Sedminásobná mistryně světa v běhu na lyžích Therese Johaugová neprošla dopingovou kontrolou. Podle norského svazu měla pozitivní test na steroidy. "Jsem zdevastovaná a rozrušená," prohlásila Johaugová. Zakázané látky měly údajně být v krému, který Johaugová používala. Norská antidopingová agentura nechce záležitost zatím komentovat. V odpoledních hodinách se očekává tisková konference tamní lyžařské federace. Události věnují značný prostor skandinávská média.

Sport
zdroj: ČT4

"Jsem naprosto zničená a zoufalá, že jsem se ocitla v tak těžké a pro mne zcela neskutečné situaci," uvedla Johaugová s tím, že podezření z dopingu pociťuje jako velkou nespravedlnost. "Jsem v tom absolutně nevinně, přestože jsem si jako profesionální sportovkyně vědoma odpovědnosti, kterou nesu, když užívám jakákoli léčiva," dodala.

Vzorek odebraný při letní přípravě v Itálii obsahoval stopy clostebolu, který podle vyjádření svazu pocházel z opalovacího krému na popálené rty. Přípravek jí doporučil týmový lékař Fredrik Bendiksen.

Je nám líto, video expirovalo.
Johaugová o dopingové kauze: Je to nejhorší týden v mém životě

Vinu na sebe vzal Bendiksen, jenž netušil, že krém obsahuje clostebol, který je na seznamu zakázaných látek Světové antidopingové agentury WADA. Spolehl se na prohlášení italského lékárníka. "Přebírám za to odpovědnost. Nejdůležitější teď pro mne bude, abych se ujistil, že za to nebude trestána," uvedl Bendiksen s tím, že Johaugová se ho výslovně ptala, zda krém může použít.

Šéf norské běžecké reprezentace Torbjörn Skogstad, jenž dostal vyrozumění o pozitivním výsledku 4. října, označil situaci za velice vážnou a svolal mimořádnou schůzku úseku, na které by funkcionáři měli zvážit nutná opatření. Svaz chce bojovat za očištění lyžařky.

"Lidé jsou v šoku. Nemám ponětí ani znalosti o tom, co je motivem, nebo co to vůbec je. Jsem šokován a překvapen," řekl trenér švédské reprezentace v běhu na lyžích Rikard Grip. "Je to problém norského svazu. Pravidla platí pro všechny sportovce, o tom se nedá diskutovat," dodal.

Fanoušci Johaugové jsou překvapeni, zároveň ji však na sociálních sítích vyjadřují podporu. Stejně jako např. norská profesionální golfistka Suzanne Petersenová, která na Twitter lyžařce napsala: "Drž se!"

Sport
zdroj: ČT4

Krém je často používán také cyklisty. "Bylo by nerozumné, kdyby dostala zákaz dva roky. Není to černé a bílé, jak si mnozí myslí, že by to mělo v dopingových případech být. Ale já bych se nedivil, kdyby dostala jen výstražný malý trest," prohlásil norský cyklista Mads Kaggestad.

Pozitivnímu nálezu se věnují všechna norská i švédská média. Některé zpravodajské televize zařadily do vysílání i mimořádnou relaci, události poskytují maximální prostor.

"Muselo to být pro trenéra těžké rozhodování, zda Trofodermin Johaugové podat, nebo ne."

Osmadvacetiletá Johaugová opanovala v minulé sezoně celkové pořadí Světového poháru a vyhrála rovněž hodnocení vytrvaleckých tratí. Navíc triumfovala také na Tour de Ski. Vedle sedmi zlatých má ve sbírce z MS i jedno stříbro a tři bronzy, na olympijských hrách získala tři cenné kovy včetně zlata ze štafety z Vancouveru 2010.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články