Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Životní úspěch Beranové. Ve sprintu v Beitostölenu skončila šestá

S životním úspěchem se z Norska vrátí Tereza Beranová. Česká běžkyně na lyžích se na Světovém poháru v Beitostölenu ve sprintech klasickou technikou dostala do finále, kde obsadila šesté místo. Z mužských reprezentantů si nejlépe počínal Michal Novák, jenž skončil v semifinále.

Je nám líto, video expirovalo.
Finále sprintu klasicky žen na SP v Beitostölenu s Terezou Beranovou

Po sedmém místě v úvodním závodě sezony v Ruce si Beranová znovu vylepšila maximum. Závod vyhrála Švýcarka Nadine Fähndrichová, mezi muži Francouz Richard Jouve. Nejlepší Čech Michal Novák obsadil 10. místo, což je jeho nejlepší výsledek v sezoně. Vítězové předchozích dvou sprintů SP Švédka Emma Ribomová a Nor Johannes Hösflot Klaebo nestartovali.

Zatímco minulý týden v Lillehammeru Beranová doplatila v kvalifikaci volného sprintu na pomalejší lyže a nepostoupila, tentokrát se z 11. příčky s přehledem dostala do vyřazovacích jízd. Tam uplatňovala osvědčenou taktiku z Ruky s pomalejším začátkem a zrychlením v závěrečném stoupání. Čtvrtfinále díky tomu vyhrála. V semifinále projela cílem na nepostupové třetí příčce, ale kvalifikovala se do boje o medaile časem. Do finále sprintu SP postoupila jako první česká lyžařka od úspěchu Kateřiny Neumannové v roce 2007.

Do finálové šestice se při absenci Ribomové nedostala žádná švédská lyžařka. Beranová už tentokrát na nejlepší nestačila a projela cílem jako poslední. Připustila, že jí došly síly. "Bylo vidět, že už jsem ten laktát v sobě měla fakt vysoký. V tom kopci jsem se sotva hnula, proto to ve finále vypadalo, jak to vypadalo," řekla Beranová.

Vyhrála vítězka kvalifikace Fähndrichová, která si připsala druhý triumf ve Světovém poháru. Norku Lottu Udnes Wengovou porazila téměř o sekundu.

Z českých reprezentantek postoupila do vyřazovacích jízd ještě Barbora Antošová, která po šesté příčce ve čtvrtfinále obsadila 27. pozici. Kateřina Janatová a debutantka Adéla Nováková neprošly z kvalifikace.

V té si nejlépe z českých běžců vedl Ondřej Černý, jenž měl pátý čas. Ve čtvrtfinále ale zlomil hůlku a přišel o naděje na postup. První vyřazovací jízda byla konečnou rovněž pro Luďka Šellera, z postupu do semifinále se naopak radoval Novák. Ten pak měl z pátého místa k finálové účasti daleko, ale poprvé se v tomto ročníku SP prosadil do elitní desítky. "Desáté místo je skvělé, zvlášť když jsem měl štěstí v kvalifikaci, kde byl postup těsně z 29. místa," ocenil aktuálně nejlepší český běžec na lyžích.

Vyplatilo se mu, že s týmem namazali na stoupání jinak než v kvalifikaci. Trochu litoval, že v semifinále výrazněji nezrychlil už v prvním kopci. "Mohl jsem si třeba udělat nějaký náskok. V tom druhém stoupání jsem se bohužel propadl dost a ztratil šance na postup dál. Musím zapracovat na technice a zároveň i trošku poladit lyže," dodal.

Závody v Beitostölenu budou pokračovat sobotní klasickou desítkou s intervalovým startem a nedělní smíšenou štafetou na 4x5 kilometrů.

SP v běhu na lyžích v Beitostölenu (Norsko) - sprint klasicky:

Muži: 1. Jouve (Fr.) 2:36,37, 2. Mocellini (It.) -0,30, 3. Halfvarssoon (Švéd.) -0,51, 4. Golberg (Nor.) -0,90, 5. Mäki (Fin.) -1,24, 6. Chavanat (Fr.) -8,44, ...10. Novák - vyřazen v semifinále, 22. Šeller, 26. Černý (oba ČR) - vyřazeni ve čtvrtfinále.

Průběžné pořadí SP (po 7 z 32 závodů): 1. Golberg 656 b., 2. Klaebo (Nor.) 430, 3. Pellegrino (It.) 398, 4. Nyenget (Nor.) 346, 5. Poromaa (Švéd.) 313, 6. Valnes (Nor.) 321, ...8. Novák 301, 41. Černý 110, 74. Šeller 56, 117. Fellner (ČR) 9.

Ženy: 1. Fähndrichová (Švýc.) 2:57,31, 2. L. U. Wengová (Nor.) -0,93, 3. Matintalová (Fin.) -1,42, 4. T. U. Wengová -3,27, 5. Skistadová (obě Nor.) -7,98, 6. Beranová -9,15, ...27. Antošová - vyřazena ve čtvrtfinále, 36. Janatová, 46. A. Nováková (všechny ČR) - vyřazeny v kvalifikaci.

Průběžné pořadí SP (po 7 z 32 závodů): 1. T. U. Wengová 618, 2. Karlssonová (Švéd.) 498, 3. Digginsová (USA) 463, 4. Dahlqvistová 436, 5. Pärmäkoskiová 410, 6. Hennigová (Něm.) 407, ...23. Beranová 180, 42. Janatová 124, 56. Antošová 72, 88. P. Nováková (ČR) 8, 96. A. Nováková 5.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články