Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Nové Město ožívá běžeckým lyžováním. Potrápí někdo suverénní Nory?

Nové Město na Moravě - Kompletní světová špička s výjimkou Švýcara Daria Cologni se o víkendu sejde v Novém Městě na Moravě při dalším dílu Světového poháru v běhu na lyžích. Na programu jsou v sobotu distanční závody volnou technikou, v neděli štafety. Před domácím publikem se navzdory bolavým žebrům nakonec ukáže také Lukáš Bauer. Favority jsou Norové včetně lídrů SP Martina Johnsruda Sundbyho a Therese Johaugové. Přímé přenosy nabídne ČT sport a náš web. Závod na 10 kilometrů žen sledujte od 12:45, 15kilometrové klání mužů od 14:15. V neděli poběží od 10:30 štafetu ženy a od 12:00 muži.

Ilustrační foto

Český tým čítá 18 reprezentantů, většinu tvoří mladíci. Nepojede zraněný Aleš Razým, nemoc nakonec připravila o start i Dušana Kožíška. Z následků metabolické poruchy se zotavuje loňská česká jednička Eva Vrabcová-Nývltová. Největšími nadějemi jsou tak Martin Jakš a Petra Nováková, která však po Tour de Ski onemocněla a týden se léčila antibiotiky.

Reprezentační trenér Lukáš Krejčí:

"V letošní sezoně není mistrovství světa, nejsou olympijské hry, takže závod v Novém Městě na Moravě je jedním z vrcholů po Tour de Ski. Zvlášť také proto, že Světový pohár v Novém Městě na Moravě nebývá každým rokem."

"Byl bych rád, kdyby Martin (Jakš) navázal na výkony, jaké předváděl na Tour. Snad se po seriálu dal trochu dohromady, snad pojede dobře," řekl trenér mužů Lukáš Krejčí. "Ostatní kluci bohužel na body teď nemají. Dali jsme příležitost i třem juniorům, aby získali zkušenosti," dodal kouč.

Jakš se na Tour de Ski dostal jednou do desítky při závodu na 15 km klasickou technikou s hromadným startem, celkově byl devatenáctý. "Do desítky by to bylo super, ale ten závod mi moc nesedí," upozornil Jakš, že v Novém Městě se pojede závod na 15 km s individuálním startem volnou technikou.

Nováková po nemoci absolvovala jen pár tréninků, takže svou formu nezná. "Cítím se dobře, ale šla jsem po antibiotikách jen jeden rychlejší trénink. Nechci si moc vsugerovat, že ta nemoc mě ovlivnila, budu chtít podat co nejlepší výkon," prohlásila. Po Tour de Ski začala pomalu trénovat po týdnu, na lyžích byla poprvé minulý týden v neděli. "Chtěla bych bodovat a dvacítka by mě potěšila," uvedla.

Cologna po Tour de Ski dal přednost přípravě na dálkový běh na 70 km Marcialonga, který se ve Val di Fiemme pojede příští sobotu, a na závod Světového poháru v Oslu, kde je v sobotu 6. února na programu 50 km klasickou technikou.

Pokud by závody v Novém Městě ovládl někdo jiný než Norové, bylo by to překvapení. V průběžném hodnocení Světového poháru jich je šest mezi prvními sedmi muži, jejich hegemonii narušuje jen čtvrtý Rus Sergej Usťugov. Mezi ženami je v hodnocení SP prvních dvanáct lyžařek ze severských zemí.

Švédka Charlotte Kallaová, čtvrtá žena SP, je jedinou aktivní lyžařkou, která v Novém Městě v kariéře vyhrála (v sezoně 2007/08 při dvou etapách Tour de Ski). Pokud by se jí na Moravě podařilo vyhrát potřetí, vyrovnala by v této statistice slavnou Norku Marit Björgenovou. Mezi muži na startu s výjimkou Bauera nikdo další v Novém Městě ještě v kariéře individuální závod nevyhrál.

Nominace ČR:

Muži: Lukáš Bauer, Martin Jakš, Michal Novák, Jakub Gräf, Miroslav Rypl, Petr Knop, Jakub Antoš, Jonáš Bešťák, Adam Fellner, Ondřej Dudek, Petr Pilz.

Ženy: Petra Nováková, Karolína Grohová, Sandra Schützová, Kateřina Beroušková, Andrea Klementová, Anna Sixtová, Kateřina Janatová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články