Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Svět motorů

Novák po operaci slepého střeva začíná trénovat, vrátí se na Tour de Ski a vše směřuje k MS

Michal Novák musí po zářijové operaci slepého střeva dohánět tréninkové manko, už za dva týdny by mohl lyžovat. Přípravu bude směřovat k mistrovství světa v Trondheimu, kde by rád vylepšil čtvrté místo ze sprintu v Planici 2023.

Běžec na lyžích Michal Novák
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Problémy se slepým střevem mu v září náhle přerušily letní přípravu. "Pro mě to byla veliká rána. Přiletěl jsem z Francie ze závodů a druhý den mě vezla sanitka. To byl šok," vzpomínal Novák.

Vzhledem k tomu, že nález byl hraniční, zvolil po dohodě s lékaři nejdříve konzervativní léčbu. "Rozhodli jsme se takhle, protože říkali, že to může být úspěšné, že ta pravděpodobnost by byla vysoká. A zároveň by to pro mě znamenalo, že bych měl výpadek dva týdny a pak bych mohl jít znovu do tréninku. Tak jsme to zkusili," uvedl Novák.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Michal Novák vynechá úvodní závody sezony ve Finsku

Nelitoval toho, přestože se po dvou a půl týdnech ukázalo, že tato cesta nestačí. "Bohužel nějaké reziduum zánětu v tom slepáku zbylo, takže v ten moment už jsme museli udělat rázné rozhodnutí a šel jsem na operaci," doplnil Novák. Nyní se každým dnem jeho stav zlepšuje. "Teď je to bolestivé po operaci, ale probíhá to dobře. Aktuálně nastupuju do lehkého tréninku, musím opatrně," přiblížil sedmadvacetiletý závodník.

Musí vynechat úvod Světového poháru. Ve finské Ruce, kde seriál tradičně koncem listopadu začíná, nebude obhajovat loňské druhé místo.

Do tréninku se bude vracet postupně. Za dva týdny by měl s reprezentací odcestovat na soustředění do Livigna, kde už by měl lyžovat. Pak se od závodního týmu oddělí a odcestuje za polární kruh do Finska, kde bude trénovat a zároveň společně se servisním týmem testovat lyže.

"Pojedu také do Trondheimu a budu se připravovat přímo na těch tratích, kde bude mistrovství světa. V Norsku strávím polovinu prosince. Následně se přesunu do Alp, kde se budu připravovat na Tour de Ski," doplnil. Na Tour de Ski, která začne 28. prosince, by se měl vrátit do elitního seriálu.

Vynechané závody snižují jeho šanci na úspěch v celkovém pořadí SP, proto bude jeho hlavním cílem světový šampionát. "Tahle situace mě donutila cílit přímo na mistrovství světa, což může být výhoda proti konkurenci," přemítal.

S trenéry bude řešit, jaký na MS zvolit program, aby měl co největší šanci na úspěch. S nadějí se dívá především k závodu na 10 kilometrů klasickou technikou s intervalovým startem. "Na posledním mistrovství světa jsem byl čtvrtý ve sprintu, takže sprint je pro mě speciální a chtěl bych uspět i v něm," doplnil Novák.

Od světového šampionátu v Norsku očekává skvělou atmosféru. Ambice má vysoké, ale konkrétní být nechtěl. "Nerad říkám nějaké konkrétní cíle. Dám do toho maximum a doufám, že vylepším umístění z Planice," dodal s odkazem na poslední MS.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články