Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Místo tisíců poběží Jizerskou padesátku jen ti nejlepší

Koronavirus poznamenal i startovní pole Jizerské padesátky. Tu v neděli poběží jen elitní běžci na lyžích v rámci seriálu Ski Classics v dálkových bězích, kteří dostali pro tento závod výjimku, kterou amatéři nedostali a mohli startovat jen virtuálně. Závod můžete sledovat v přímém přenosu v neděli na ČT sport i na webu ctsport.cz.

Kateřina Smutná
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Na trať se v neděli v Bedřichově v 7:50 vydá třicítka žen, mezi kterými je českou nadějí na stupně vítězů Kateřina Smutná. Muži mají start 54. ročníku ČEZ Jizerské 50 v plánu o deset minut později a pojede jich 74.

Hlavní česká pozornost se stejně jako v posledních letech upíná na Smutnou. Členka eD system týmu Lukáš Bauera pojede posedmé a v letech 2015 a 2017 projela cílem v Bedřichově první. "Pošilhávám i po výhře, ale mladý holky jsou pořád rychlejší. Hledím k závodu s pokorou, za stupně vítězů bych byla ráda," řekla.

"Jizerka je pro Katku specifická - bydlí nedaleko, pochází z Jizerských hor. Zkušenosti jí můžou dost pomoct," uvedl Bauer v tiskové zprávě.

Mezi muži z domácích běžců naposledy vyhrál Stanislav Řezáč před devíti lety. Z Čechů v téhle sezoně jezdí nejlépe Jiří Pliska z týmu Silvini Madshus.

Na startu by měli být všichni nejlepší běžci, i když obzvlášť startovní pole mužů je prořídlé. Důvodem jsou protikoronavirová opatření. I na sportovce se vztahuje povinnost pětidenní karantény po příjezdu z velmi rizikových zemí.

Na třetí triumf v řadě bude útočit Nor Andreas Nygaard, mezi ženami si loni připsala třetí výhru v závodu Švédka Brita Johanssonová Norgrenová. K favoritům dále patří Nor Morten Eide Pedersen, Švédové Emil Persson a Oskar Kardin. Mezi ženami se letos daří Švédce Lině Korsgrenové a Norce Emilii Fletenové.

Předvojem nedělního hlavního závodu bude páteční sprint. Ostatní závody byly zrušeny a amatéři mohou startovat jen takzvaně virtuálně. Každý si objede kdekoli padesát kilometrů a výkon zadá do systému.

"Bez hobíků a diváků to bohužel bude jiné než jindy. Organizátorům ale patří velké poděkování za to, že vůbec byli schopní a ochotní uspořádat závod elity a pro hobíky připravit alespoň virtuální závod jako slušnou alternativu pro opravdové srdcaře," konstatoval Bauer.

Loni byla Jizerská padesátka vyhlášena závodem roku a od letoška je zařazena do tzv. laufařského grandslamu mezi čtyři nejprestižnější závody série.

Od roku 1971 se závod jezdí s přídomkem Memoriál Expedice Peru '70 na počest horolezců, kteří stáli u jejího zrodu. Horolezci TJ Lokomotiva Liberec běhali závod jako test výkonnosti a přípravu na náročné expedice a v roce 1970 patnáct z nich zahynulo pod kamennou lavinou na peruánském Huascaránu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články