Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Lyžařská federace chce pro Johaugovou tvrdší trest za doping

Oberhofen (Švýcarsko) - Mezinárodní lyžařská federace (FIS) chce pro norskou běžkyni Therese Johaugovou přísnější distanc za doping než 13 měsíců. Federace se kvůli tomu odvolala ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu (CAS) v Lausanne.

Sport
zdroj: ČT4

Dvojnásobná vítězka Světového poháru Johaugová dostala v únoru od Norské sportovní federace třináctiměsíční distanc se zpětnou platností od 18. října 2016, jenž jí vyprší v listopadu na startu nové sezony. Pokud by FIS uspěla s odvoláním, mohla by osmadvacetiletá hvězda běžeckého lyžování přijít o olympijské hry v Pchjongčchangu.

Johaugová měla při zářijovém mimosoutěžním odběru na soustředění v Itálii pozitivní test na steroid clostebol. Látka podle sedminásobné mistryně světa pocházela z krému, který jí na ošetření spálených rtů doporučil týmový lékař.

Běžkyně vždy trvala na tom, že se jí steroid dostal do těla nevědomě. Národní federace jí dala mírnějším distancem částečně za pravdu, potrestala ji za nedbalost.

Lyžařská federace ale s relativně mírným trestem nesouhlasí. "Dopingová komise FIS usoudila, že udělený trest je na spodní hranici a odpovídajícím způsobem nezohledňuje fakt, že si Therese Johaugová nepřečetla dopingové varování vytištěné červeným písmem na krabičce, navzdory tomu, že ten výrobek neznala a že si ho pořídila v cizí zemi," uvedla FIS v oficiálním prohlášení, v němž oznámila své odvolání proti výši trestu od norské federace.

Držitelka kompletní sady medailí z olympijských her Johaugová už kvůli dopingu přišla o celou sezonu SP a také o nedávno skončené mistrovství světa v Lahti, kde měla obhajovat tři zlata. Sama se proti trestu neodvolala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články