Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Legenda běžeckého lyžování a také rebel se loučí. Northug ve 32 letech ukončil kariéru

Na své dřívější výkony nebyl schopný navázat, a řekl si proto dost. Legenda běžeckého lyžování Nor Petter Northug se už ve 32 letech rozhodl ukončit kariéru. Během ní získal rekordních třináct titulů mistra světa a čtyři olympijské medaile včetně dvou zlatých. Dvakrát ovládl Světový pohár a proslavil se také několika kontroverzními momenty.

Petter Northug
zdroj: ČTK/AP autor: Matthias Schrader

Do letošní sezony elitního seriálu už nenaskočil, protože se vinou zdravotních problémů nedokázal dostat do formy. S poklesem výkonnosti se i kvůli zdravotním potížím potýkal už v minulých dvou letech a na olympijské hry v Pchjongčchangu se ani nenominoval.

"Rozhodl jsem se skončit," řekl na tiskové konferenci se slzami v očích Northug, kterému bylo během kariéry často vytýkáno arogantní chování. "Jako malý kluk jsem snil o tom, že se stanu dobrým běžcem. Jsem pyšný na to, že jsem to dokázal," dodal.

"Udělal jsem maximum, abych se dostal zpět do formy a vyjel si účast ve Světovém poháru. Poslední dva týdny jsem ale cítil, že k tomu mám hodně daleko. Rozhodl jsem se, že už kvůli tomu nebudu dál plýtvat energií. Je to pro mne nejlepší řešení a už se těším na nové věci," prohlásil Nor.

V květnu 2014 zavinil pod vlivem alkoholu nehodu, při které byl zraněn jeho spolucestující. Northug místo nehody opustil a tvrdil, že vůz neřídil, ale později se přiznal. V říjnu byl odsouzen k 50 dnům vězení, trest si však mohl odpykat doma až po skončení sezony. Nepřišel tak o start na světovém šampionátu ve Falunu, kde získal čtyři zlaté medaile a stal se nejúspěšnějším závodníkem historie MS.

Vizitka Pettera Northuga

Datum a místo narození: 6. ledna 1986, Mosvik

Státní příslušnost: Norsko

Výška a váha: 185 cm, 83 kg

Největší úspěchy: dvojnásobný olympijský vítěz, třináctinásobný mistr světa, dvojnásobný vítěz Světového poháru - OH (2-1-1): 2010 (Vancouver) - 2x zlato (sprint dvojic a 50 km klasicky), stříbro (štafeta) a bronz (sprint) - MS (13-3-0): 2007 (Sapporo) - zlato (štafeta), 2009 (Liberec) - 3x zlato (skiatlon, 50 km volně a štafeta), 2011 (Oslo) - 3x zlato (skiatlon, štafeta, 50 km volně) a 2x stříbro (sprint a sprint dvojic), 2013 (Val di Fiemme) - 2x zlato (15 km volně a štafeta) a stříbro (sprint), 2015 (Falun) - 4x zlato (sprint, sprint dvojic, 50 km klasicky a štafefa) - SP: 2x celkový vítěz (2010 a 2013), vítěz 20 závodů (a dalších 18 etapových)

Rodina: svobodný

Ostatní: jeden z nejúspěšnějších běžců na lyžích všech dob, soupeře drtil mocným finišem; poprvé na sebe výrazněji upozornil dvěma zlatými a dvěma stříbrnými medailemi z MSJ 2005 v Rovaniemi, celkem má na kontě rekordních šest juniorských titulů; v SP debutoval v březnu 2005, na stupně vítězů se poprvé probojoval o rok později díky triumfu ve skiatlonu ve Falunu; na MS 2009 v Liberci získal tři zlaté medaile, totéž se mu povedlo i o dva roky později v Oslu; na OH 2014 v Soči vyšel naprázdno, na šampionátu ve Falunu o rok později triumfoval čtyřikrát a s 13 zlatými se stal nejúspěšnějším běžcem historie MS; v květnu 2014 zavinil pod vlivem alkoholu autonehodu, při níž byl zraněn jeho spolucestující; později byl odsouzen k 50 dnům vězení, trest si odpykal v domácím prostředí po sezoně; v předchozích dvou sezonách se trápil, kvůli tréninkovému manku a špatným výsledkům se nekvalifikoval na OH v Pchjongčchangu; jako své koníčky uvádí poker, fotbal a hudbu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články