Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Koukal radí účastníkům Jizerské padesátky: Stresy nechte na poslední den

Praha – České běžecké lyžování má před sebou domácí šlágr Jizerskou padesátku. Osmačtyřicátý ročník populární sportovní události však už dávno není jen nedělní závod na padesát kilometrů klasickou technikou. Prodloužený víkend nabízí hned sedm akcí. A u několika z nich nebude chybět mistr světa Martin Koukal. Zájemcům ukáže, jak zdokonalit lyžařskou techniku, poradí se správnou výživou, s plánováním tréninků, s tím, jak naladit formu a také jak připravit lyže. Všem radí už nyní, aby se nestresovali předem a s těžkými podmínkami se poprali, až skutečně nastanou. Přímý přenos nedělního závodu s předstartovními rozhovory vysílá ČT sport a náš web od 8:20.

Program startuje už páteční Bedřichovskou třicítkou, pak se na trať dostanou děti a den zakončí sprint na jeden a půl kilometru soupaž. Před nedělním vyvrcholením je tu ještě sobota, která patří dvěma závodům – nejprve Jizerské pětadvacítce a pak tomu firemnímu. A oba je připraven si zaběhnout také Koukal. "Historicky je to největší lyžařský závod na našem území. Významem srovnatelný jen s mistrovstvím světa v Liberci v roce 2009," uvedl ve Sportovních zprávách.

Generálka rozhodla – žádná padesátka

Koukal se většinu kariéry specializoval na světový pohár a Jizerskou padesátku absolvoval jen párkrát. I tentokrát dal před hlavním závodem přednost doprovodným soutěžím. Ještě kolem Vánoc si pohrával s myšlenkou, že by padesátku jel, ale absolvoval přes 30 kilometrů dlouhý Jizerský night light maraton a svůj názor změnil. "Těžce jsem tam rupl a projevilo se, že jsem netrénoval. Přesvědčil jsem se, že závodní duch ve mně je a padesátku bych asi těžce vytrpěl. Lyžování si chci užívat, i proto ta kratší trať," vysvětlil Koukal.

Je nám líto, video expirovalo.
Host SZ: Martin Koukal o Jizerské padesátce

Jizerskou padesátku si sice nechá ujít, hlavní zápřah ho čeká právě v sobotu. Mimo závody totiž bude na místě působit i jako lektor. Vede seriál kempů pro běžkařské nadšence. "Je to servis pro účastníky již proběhlých kempů. Těm budu k ruce, budu jim dávat cenné rady, aby závod zajeli co nejlépe," uvedl Koukal.

Někdejší český reprezentant uvažoval i o páteční třicítce volnou technikou, ale dal přednost dětem. Je totiž ambasadorem projektu Česko sportuje a spolupracuje s Českým olympijským výborem. "Budu se věnovat dětem jako předjezdec a ve stánku Česko sportuje," doplnil Koukal.

Loňský ročník musel být kvůli teplému počasí zrušen. Letos naštěstí nic podobného nehrozí. Dlouhodobé předpovědi však naznačují, že i tentokrát nebudou podmínky při samotném závodě ideální. Mohou přijít i deště a teploty nad bodem mrazu. Koukal se tím neznepokojuje a totéž radí i všem, kteří o víkendu dorazí. "Doporučuji všem účastníkům, aby si stresy nechali na poslední den. Nějak bude. Jsme zimní venkovní sport a počasí je součást hry. Těžké podmínky jsou hlavně o hlavě. Člověk se nesmí předem vzdávat," zdůraznil Koukal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články