Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

Karlssonová si jela vlastní závod, Janatová byla na padesátce v Oslu devatenáctá

Padesátikilometrový závod klasickou technikou v Oslu zcela ovládla Švédka Frida Karlssonová. Rozhodující náskok před ostatními si vybudovala už na třicátém kilometru a svůj odstup už jen navyšovala. Jediná česká účastnice Kateřina Janatová skončila devatenáctá s osmiapůlminutovým mankem na vítězku. Tradiční maratonský závod mužů v norské metropoli je na programu v neděli. Přímý přenos sledujte od 10:25 na ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih klíčových momentů závodu na 50 km žen v Oslu

Švédskou dominanci podtrhla druhá Ebba Anderssonová, která poodjela stíhací skupině po čtyřicátém kilometru a svou pozici uhájila. Na svou reprezentační kolegyni ztratila minutu a devatenáct sekund.

Třetí místo obsadila Katharina Hennigová, která v těsném finiši předstihla na cílové pásce Švýcarku Teresu Stadloberovou.

Čtyřiadvacetiletá Karlssonová na Holmenkollenu triumfovala už podruhé a navázala na vítězství z roku 2020. Vedoucí žena Světového poháru Jessie Digginsová z USA doběhla jedenáctá.

Neukáznění diváci

Ženský závod se neobešel bez několika potyček opilých diváků. Zástupce Červeného kříže uvedl, že 130 osob ve věku 16 až 20 let potřebovalo pomoc buď kvůli zraněním, nebo opilosti. Podle policie v Oslu někteří z fanoušků útočili i na ochránce pořádku.

Švédská lyžařka Moa Lundgrenová listu Expressen řekla, že během závodu alkoholové výpary u trati cítila. "Bylo to jak mezi námořníky," uvedla.

Její krajanku Fridu Karlssonovou, která závod vyhrála, fanoušci před cílem vypískali. "Rozhodně to nebylo moc uctivé. Říkala jsem si 'není mi vás líto?' Nebylo mi z toho dobře," řekla třetí žena celkového pořadí Světového poháru.

Česká reprezentantka Kateřina Janatová při debutu na trati 50 km doběhla devatenáctá. "Byla to pro mě první padesátka ve Světovém poháru a bylo to opravdu hodně náročné. Bojovala jsem a jsem ráda, že top 20 padlo i tady. Ale stálo mě to hodně sil," uvedla Janatová.

Na vítěznou Karlssonovou ztratila osm a půl minuty. "Jsem ráda, že jsem potvrdila formu a přidala další potřebné body do hodnocení. Lyže byly super. Musela jsem je vyměnit ve třetím kole, protože mi přišlo, že trošku odchází odraz. Pak už to bylo v pořádku," řekla šestadvacetiletá lyžařka, která je v hodnocení seriálu čtrnáctá.

Pro Janatovou šlo o premiéru nejen na padesátce, ale i na Holmenkollenu, kde v neděli čeká závod na 50 km muže za účasti Michala Nováka s Adamem Fellnerem.

Výsledky SP v běhu na lyžích v Oslu

Ženy: 1. Karlssonová 2:20:20,3, 2. Anderssonová (obě Švéd.) -1:19,3, 3. Hennigová (Něm.) -1:25,2, 4. Stadloberová (Rak.) -1:25,4, 5. Niskanenová (Fin.) -1:33,2, 6. Sundlingová (Švéd.) -1:35,5, ...19. Janatová (ČR) -8:31,1.

Průběžné pořadí SP (po 30 z 34 závodů): 1. Digginsová (USA) 2437, 2. Svahnová (Švéd.) 2278, 3. Karlssonová 2078, 4. Carlová (Něm.) 1891, 5. Niskanenová 1790, 6. Sundlingová 1781, ...14. Janatová 983, 52. Beranová 251, 76. Antošová 99, 134. Havlíčková (všechny ČR) 15.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články