Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Johaugová je poprvé v kariéře vítězkou světového poháru

Falun (Švédsko) - Norka Therese Johaugová poprvé v kariéře vyhrála světový pohár běžkyň na lyžích. Velký křišťálový glóbus vybojovala až dnes díky triumfu v závěrečném závodu sezony ve Falunu. Ve stíhačce na 10 km volně udržela první místo před krajankou Marit Björgenovou, kterou porazila i v boji o celkové vítězství. Česká lyžařka Eva Vrabcová-Nývltová se s životní sezonou rozloučila desátým místem. 

Zleva Marit Björgenová, Therese Johaugová a Kerttu Niskanenová
zdroj: AP autor: Anders Wiklund

Závěrečný stíhací závod mužů na 15 km vyhrál už jistý vítěz světového poháru Nor Martin Johnsrud Sundby, který oplatil Kanaďanovi Alexi Harveymu porážku ze sobotního skiatlonu. Lukáš Bauer skončil třináctý se ztrátou tří minut a v konečném pořadí seriálu obsadil 21. místo, což je pro majitele velkého glóbu z roku 2008 nejhorší výsledek za posledních šest sezon. V závěrečném závodu sezony bodoval i Martin Jakš na 17. příčce.

"Od začátku bylo vidět, že dnešek není úplně můj den. Celý závod jsem se snažil dotáhnout do skupinky, ale byl jsem vláčný a síly ubývaly. Poslední půlkolo jsem se hodně natrápil," řekl Bauer. "Třinácté místo ve finále po sezoně s vrcholem na olympiádě je ale docela dobré. Už jsem mlel z posledního," zhodnotil. Cení si, že se v závěru zimy dostal z páté desítky SP na začátek třetí. 

Lukáš Bauer: "Když jsem před zhruba dvěma týdny odjížděl do Skandinávie, pohyboval jsem se celkově kolem 45. místa. Jsem zvyklý na výrazně jiné umístění, ale chyběly mi hodně body z Tour de Ski. Na konečné 21. místo je to výrazný posun. Celou sezonu hodnotím jako docela úspěšnou."

Dvojnásobná medailistka z olympijských her v Soči Johaugová se každým rokem v konečném pořadí SP zlepšovala. V roce 2011 skončila čtvrtá, pak třetí, loni druhá a letos už seriálu dominovala. A to i díky vítězství v etapové Tour de Ski.

Před stíhacím závodem měla Johaugová před Björgenovou v SP náskok sedmi bodů a na trať vyjížděla o patnáct vteřin dříve. Björgenová stáhla manko na deset vteřin, ale Johaugová dostála své přezdívce Turbo a nakonec vyhrála o půl minuty. "Nikdy jsem si nemyslela, že tohle zažiju. Všechno, co jsem tomu v tréninku obětovala, se mi teď vrátilo," radovala se Johaugová. Oslava prý bude velká. "A myslím, že nebude pro kamery."

Eva Vrabcová-Nývltová celkově skončila ve světovém poháru čtrnáctá, což je nejlepší české umístění po sedmi letech, kdy Kateřina Neumannová obsadila třetí místo. Osmadvacetiletá česká lyžařka má za sebou výtečnou sezonu. Na olympijských hrách v Soči skončila pátá na třicítce volně, sedmá byla ve stejném závodu klasicky na legendárním Holmenkollenu a v závěru sezony dojížděla v elitní desítce. Celkově skončila v SP čtrnáctá, čímž vylepšila své umístění oproti loňsku o 59 míst. Jejím dosavadním maximem v konečném pořadí seriálu byla 40. příčka z roku 2011.

V posledním závodu se Vrabcová-Nývltová neudržela soupeřek před sebou a prakticky celou trať jela osamocena. "Nejelo se mi vůbec dobře, od začátku jsem nestíhala. A ty nohy? To jsem si tentokrát fakt vytrpěla. Takže jsem strašně ráda, že jsem to desáté místo udržela, i když trochu se štěstím," řekla česká lyžařka.

Byla ráda, že sezona je u konce. "Mířím na dopingovou kontrolu, takže všechno, na co jsem se těšila, že budu mít padla, půjdu se najíst a dám si kafe, se odkládá. Ta úleva tedy přijde až později," řekla na webu lyžařského svazu.

Muži uzavřou sezonu stíhacím závodem na 15 km volně od 16:00.

Výsledky SP v běhu na lyžích ve Falunu

Ženy - stíhací závod na 10 km volně: 1. Johaugová 24:25,5, 2. Björgenová -29,2, 3. Wengová (všechny Nor.) -1:52,4, 4. Niskanenová (Fin.) -1:52,9, 5. Kallaová (Švéd.) -2:18,3, 6. Östbergová (Nor.) -2:22,9, 7. Čekalevová (Rus.) -2:24,3, 8. Wikenová (Švéd.) -2:28,3, 9. Steiraová (Nor.) -2:30,0, 10. Vrabcová-Nývltová (ČR) -3:33,6.

Konečné pořadí finále SP (po 3 závodech): 1. Johaugová 1:07:42,4, 2. Björgenová -29,2, 3. Wengová -1:52,4, 4. Niskanenová -1:52,9, 5. Kallaová -2:18,3, 6. Östbergová -2:22,9, ...10. Vrabcová-Nývltová -3:33,6.

Konečné pořadí SP (po 28 závodech): 1. Johaugová 1545, 2. Björgenová 1498, 3. Jacobsenová (Nor.) 974, 4. Wengová 951, 5. Niskanenová 883, 6. Randallová (USA) 841, 6. ...14. Vrabcová-Nývltová 477, 102. Nováková 12, 111. Grohová (obě ČR) 3. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy