Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Jizerská padesátka zná své favority, Smutná patří mezi ně

Seriál Ski Classics v dálkových bězích na lyžích pokračuje v neděli v okolí Bedřichova. V padesátém druhém ročníku Jizerské padesátky má z českých reprezentantů největší šanci na přední umístění Kateřina Smutná. Ženská elita odstartuje v 8:45 a muži o čtvrt hodiny později. Závod můžete sledovat v neděli živě na ČT sport nebo na ctsport.cz.

Smutná má s nejslavnějším tuzemským dálkovým během dobré zkušenosti, už dvakrát jej vyhrála - v letech 2017 a 2015. Teď jí ale přípravu ve středu narušily žaludeční potíže. "Doufám, že to bude na startu dobré," řekla.

"Jizerku beru jako vrchol, ale po té středě nevím, jaké to bude. O vítězství moc nepřemýšlím, budu ráda, když budu v pořádku a bojovat o stupně. Kdyby klapla bedna, bylo by to super," konstatovala největší hvězda týmu eD system Lukáše Bauera, která je v průběžném pořadí seriálu Visma Ski Classics zatím třetí.

Největší soupeřkou Smutné je obhájkyně prvenství, Švédka Britta Johanssonová Norgrenová. Kvůli nemoci naopak chybí Norka Astrid Slindová. Do desítky už se v této sezoně prosadila z českých lyžařek také Adéla Boudíková. 

Mezi muži nebude chybět Stanislav Řezáč. Pětačtyřicetiletý závodník už Jizerskou padesátku třikrát vyhrát, ale naposledy se mu to podařilo před sedmi lety. "Jizerky mají své kouzlo, za nic na světě bych tenhle závod nevynechal. Udělám vše, abych maximálně vyladil formu," řekl Řezáč.  

Na třetí vítězství za sebou v okolí Bedřichova bude útočit Nor Morten Eide Pedersen. Zopakoval by tak výkon Jiřího Berana, který získal hattrick v letech 1985 až 1987. Největšími favority jsou ale Petter Eliassen či další Nor Andreas Nygaard.    

Po elitě vyrazí do stopy běžkaři v dalších osmi vlnách. V neděli tak absolvuje padesátku 4800 běžců na lyžích.

Víkendový program připravil závody pro běžkaře všech generací. Česká televize myslela na celé rodiny, proto už počtvrté podporovala sobotní Jizerskou desítku. Na její trať se vydalo sedm set startujících.

Závod byl vyprodaný už v prosinci. Unikátní sbírku mohl dokončit i vítěz Hervis Jizerské pětadvacítky Jiří Ročárek, který tento závod vyhrál podesáté v řadě.

Je nám líto, video expirovalo.
Na trati ČT Jizerské desítky bylo 700 závodníků
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články