Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Jizerská padesátka mění termín, příští rok se pojede až v únoru

Praha - V novém únorovém termínu se pojede příští jubilejní 50. ročník dálkového běhu na lyžích Jizerská padesátka. Změna data na 19. února 2017 je reakcí na problémy s nedostatkem sněhu v dosavadním termínu na začátku ledna, které slavný závod provázely v posledních deseti letech.

Ke změně termínu se organizační tým rozhodl na základě detailní analýzy Českého hydrometeorologického ústavu. Z dat za období 1951 – 2015 vychází na únorový termín pravděpodobnost dostatečné sněhové pokrývky 95 procent, zatímco v případě lednového termínu to je 83 procent.

Závěry meteorologů dokládají i bezprostřední zkušenosti z posledních let. Letošní Jizerská padesátka se musela uskutečnit na zkráceném okruhu vyrobeném výhradně z technického sněhu, v letech 2007 a 2014 museli pořadatelé závod zrušit.

"Příští rok se pojede jubilejní 50. ročník, takže bychom se rádi vrátili k tradici, že se hlavní závod poběží na klasické padesátikilometrové trati přes Jizerku, Smědavu a další krásná místa v Jizerských horách," uvedl člen organizačního výboru Jizerské padesátky David Douša.

Je nám líto, video expirovalo.
Host SZ: David Douša o změně termínu Jizerské padesátky

Únorový termín ovšem nebude pro pořadatele úplnou novinkou, závod se v něm jezdil v letech 1990 až 2000 před vstupem do seriálu dálkových běhů Worldloppet. Předtím se v Jizerských horách závodilo na konci ledna.

I přes změnu termínu zůstane Jizerská 50 součástí prestižního seriálu Ski Classics, který sdružuje nejvýznamnější světové dálkové běhy. Závod bude figurovat i v seriálech Worldloppet a domácí SkiTour.

"Seriál Ski Classic má v současnosti deset závodů a je nemožné, aby dva šly proti sobě. Navíc jsme měli signály, že se počet závodů bude navyšovat, proto jsme přišli se změnou termínu už teď," vysvětlil Douša.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články