Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

České úspěchy sleduji a fandím. V Polsku hledáme jehlu v kupce sena, říká Bauer

Od časů jeho velkých lyžařských úspěchů už nějaký ten rok uplynul. Lukáš Bauer doufá, že velké medaile bude někdy slavit také ve svém současném působišti coby trenér polské reprezentace. Na Česko ale nezanevřel a současné úspěchy Michala Nováka se zaujetím sleduje. Přímý přenos závodu na 15 km volně mužů vysílá ČT sport i ČT sport Plus od 12:20.

Je nám líto, video expirovalo.
Bauer o práci v Polsku: Je to hledání jehly v kupce sena

Lukáš Bauer se několik let snažil o průlom v dálkových bězích a vedl i vlastní laufařský tým. V roce 2019 se ale vrátil do Světového poháru, a to v nové roli kouče polských lyžařů. Polsko zažívalo slavná léta za časů Justyny Kowalczykové, nyní ale na mezinárodní scéně spíše paběrkuje. Bauer se to snaží změnit.

"Kroutím čtvrtou sezonu a běží to dobře. Každý, kdo kdy dělal trenéra, tak ví, že to jednoduché není," říká Bauer, který je se svými svěřenci aktuálně na světovém šampionátu v Planici. S českým týmem ale zůstává v kontaktu. "Jsem Čech, byť teď v polských službách. Výsledky českých holek a kluků sleduji a držím jim palce," dodává.

Oceňuje zejména výsledky Michala Nováka. "Dal o sobě hodně znát už v loňské sezoně, nyní ukazuje zejména ve sprintech a kratších závodech, že s ním ti nejlepší musí počítat," hodnotí Nováka, který byl na MS čtvrtý ve sprinterském závodě. Sám by rád někoho takového našel v polských řadách, což se ale zatím nedaří.

Jaké jsou vlastně rozdíly mezi českým a polským lyžováním? "To se moc nedá porovnat. Členská základna je výrazně menší a mám velké problémy vůbec složit štafetu, což je i důvod, proč tu (ve štafetě) nebudeme startovat," vysvětluje medailista z MS i olympijských her.

Zatímco ve skocích na lyžích Poláci rozhodně mají z čeho brát a platí za světovou velmoc, v běžeckém lyžování se řadí mezi outsidery. "Pracuji se třemi velmi kvalitními závodníky a k tomu hledám jehlu v kupce sena, jestli se tam někde někdo neurodí. Většinou to je jeden, maximálně dva závodníci za rok. V tom je velký problém do budoucna," vysvětluje Bauer.

To ale neznamená, že by situaci vzdával – naopak. "Mám možnost složit si systém a mluvit do (přípravy) juniorů. Hodně mě to baví," dodává česká lyžařská legenda, která doufá, že "nového Nováka" najde i v polských řadách.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články