Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Češi skončili v generálce na olympijskou štafetu sedmí

Lillehammer - Čeští běžci na lyžích obsadili v prvním a zároveň posledním štafetovém závodu před olympiádou v Soči sedmé místo. Reprezentační běžkyně skončily na poslední osmnácté pozici.

Start mužské štafety
zdroj: AP autor: Matthias Schrader

Trenér Miroslav Petrásek nasadil na první úsek netypicky Aleše Razýma a tradiční "rozjížděč" Martin Jakš jel tentokrát poslední. "Tohle složení se rozhodně osvědčilo. Jirka (Magál) momentálně není v klasice tak jistý a Aleš ten první úsek zvládl, takže myslím, že tahle varianta nese ovoce. Když to řeknu úplně na rovinu, tak o členech olympijské štafety mám díky loňsku a tomuhle závodu jasno," uvedl Petrásek.

Důležitý krok k umístění v elitní desítce udělal na druhém úseku Lukáš Bauer, jenž přebíral jako jedenáctý, ale dotáhl se do hlavní skupiny a Jiřímu Magálovi předával v kontaktu s lídry jako pátý. Magál změnu ve složení české čtveřice uvítal, neboť se letos v závodech klasickou technikou trochu trápí. "V bruslení se mi naopak docela daří, štafeta byla tedy podle mě postavená nejlíp, jak mohla. Po těch včerejších výkonech, kdy se nám tady závod vůbec nevydařil, myslím, že můžeme být spokojení. Sedmé místo určitě není špatný výsledek," podotkl běžec.

Magál vyslal do posledního 7,5 km dlouhého úseku na sedmé příčce Jakše, který na tomto místě dovezl české kvarteto do cíle. "V tom třetím úseku se to trochu roztrhalo, Jirka tak přijel ve skupince o páté místo a Martin podle mě odjel velice slušný výkon. Bohužel Švéd a Francouz, se kterými z předávky vyrážel, podali vynikající výkon a neudržel se jich," řekl Petrásek. 

Pro vítězství si překvapivě dojelo Rusko, jehož finišman Maxim Vylegžanin za sebou díky nástupu několik stovek metrů před cílem nechal tři norské štafety. Na druhém místě spurtoval Finn Haagen Krogh, třetí byl favorizovaný Petter Northug. Jakš dojel 49,7 sekundy za vítězem, v redukovaném pořadí tak patřila české štafetě pátá příčka. "Před závodem bych to bral všemi deseti. Sedmé místo celkově a páté v národech, protože na olympiádě startuje za zemi pouze jeden tým a můžeme si tak odečíst dvě norské štafety, je velmi kvalitní," ocenil Petrásek.

Závod žen na 4x5 km, který se běžel za hustého sněžení na těžké trati, vyhrálo hvězdné norské kvarteto Heidi Wengová, Therese Johaugová, Kristin Steiraová, Marit Björgenová. Mistryně světa a olympijské vítězky za sebou nechaly o 1,13,1 minuty Finsko, třetí byly Spojené státy americké. Česká štafeta ve složení Karolína Grohová, Eva Vrabcová-Nývltová, Petra Nováková, Sandra Schützová uzavřela s odstupem 5:23 minuty výsledkové pole. Na předposlední Itálii ztratily Češky 16 sekund.

Výsledky SP v běhu na lyžích v Lillehammeru

Muži - štafeta 4x7,5 km: 1. Rusko (Japarov, Bessměrtnych, Legkov, Vylegžanin) 1:19:04,7, 2. Norsko II (Rönning, Jespersen, Röthe, Krogh) -1,6, 3. Norsko I (Golberg, Tönseth, Sundby, Northug) -1,8, 4. Norsko III -9,3, 5. Švédsko -21,0, 6. Francie -22,2, 7. ČR (Razým, Bauer, Magál, Jakš) -49,7.

Ženy - štafeta 4x5 km: 1. Norsko I (Wengová, Johaugová, Steiraová, Björgenová) 58:38,9, 2. Finsko (Saarinenová, Kyllönenová, Niskanenová, Lähteenmäkiová) -1:13,1, 3. USA (Randallová, Bjornsenová, Stephenová, Digginsová) -1:36,5, 4. Norsko II -1:47,3, 5. Rusko -1:53,9, 6. Švédsko -2:05,1, ...18. ČR (Grohová, Vrabcová-Nývltová, Nováková, Schützová) -5:23,8. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články