Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Blíží se tradiční Jizerská padesátka, mezi favority bude i Řezáč

Bedřichov (Liberecko) – Po roční odmlce se vrací závodníci na trať proslulého dálkového běhu na lyžích Jizerské padesátky. Královský závod na 50 km klasicky, který je součástí série Ski Classics, odstartuje v neděli v 8:45 elitou žen, v 9:00 se vydají do stopy nejlepší muži a po nich ve vlnách zbytek lyžařů. Přímý přenos závodu můžete sledovat na ČT sport v neděli již od 8:20.

Lukáš Bauer na Jizerské padesátce
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Loni v únoru se Jizerská padesátka popáté v historii neuskutečnila kvůli nedostatku sněhu. Letos ale v Bedřichově vydatně sněžilo a zdálo, že počasí organizátorům přeje. Na poslední chvíli se však oteplilo, začalo pršet a některé úseky se ocitly pod vodou. Ani louže ale až do závodu na trase nevydrží. Organizátoři odhadují, že trať díky teplotám, které v Bedřichově aktuálně panují, zamrzne. Vrásky na čele tak nyní dělá závodníkům především otázka, jak správně namazat.

Do boje s náročným profilem se vydá takřka 4 700 běžců. V elitní skupině budou o triumf bojovat i trojnásobný vítěz závodu Stanislav Řezáč a Petr Novák, chybět po nemoci naopak bude předloni druhý Lukáš Bauer. Viróza ale trápí i největší českou naději Řezáče, který tak před závodem optimismem zrovna nehýří. "Můžu být klidně do desítky, kdyby to šlo. Můžu ale být klidně i osmdesátý a možná taky nemusím dojet," straší natěšené české fanoušky Řezáč.

Jizerská padesátka v České televizi:

Přenos závodu zajistí třiadvacet kamer, včetně těch umístěných v helikoptéře, které divákům poskytnou panoramatické záběry a rovněž komplexní přehled o dění na trati. Přímo na místě bude mít Česká televize také tři studia. Kromě tuzemských fanoušků běžeckého lyžování vyrábí ČT přenos i pro diváky ve třinácti zemích světa. Běh, na jehož start se letos postaví takřka pět tisíc závodníků, bude kromě severských zemí, Německa, či Švýcarska vysílat také televize v Latinské Americe.

Z Bedřichova odstartuje většina předních dálkových běžců včetně vítěze z roku 2013 Nora Anderse Auklanda, který závod ovládl i v letech 2011 a 2008. Nechybějí ani jeho bratr Jörgen, další Nor Johan Kjölstad či Švéd Jörgen Brink.

V ženách je hlavní favoritkou Švýcarka Seraina Bonerová. Uspět mohou i Rakušanka Kateřina Smutná, druhá na La Sgambedě, či Švédka Britta Norgrenová. Z Češek chce být vpředu členka Bauerova výběru týmu Pioneer Investments Adéla Boudíková. "Do desítky by to bylo skvělé, ale bude to těžké," řekla.

Na trasu se vedle profesionálů vydají především milovníci běžeckého lyžování a také známí sportovci. Padesátku absolvuje olympijská vítězka ve veslování Miroslava Knapková, pojedou i boxer Lukáš Konečný a kanoista Martin Fuksa.

Hlavnímu závodu tradičně předchází doprovodný program. V pátek se jel Volkswagen Bedřichovská 30 volnou technikou, dětský závod a večerní Nyč sport sprint soupaží na 1,5 kilometru. Dnes byla na pořadu Intersport Jizerská 25 klasicky.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články