Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Biatlonisti nastavili laťku vysoko, žertoval před startem sezony Jakš

Kuusamo (Finsko) – Čeští běžci na lyžích by měli naskočit do světového poháru v plné síle. Už dnes startuje ve finském Kuusamu série tří závodů zvaných "Ruka triple". Český tým spoléhá na zkušeného Lukáše Bauera. Celková vítězství v SP obhajují Nor Petter Northug a Polka Justyna Kowalczyková.

Sport
zdroj: ČT4

Závěrečnou přípravu na severu v Muoniu absolvovali vedle Bauera také Jiří Magál, Ondřej Horyna, Dušan Kožíšek, Jiří Horčička a Aleš Razým. Angína v přípravě přibrzdila Martina Jakše, ale i on se před deseti dny připojil k týmu a měl by nastoupit do pátečního úvodního sprintu klasickou technikou. Družstvo letos sestavily i ženy, tvoří ho Eva Vrabcová-Nývltová, Sandra Schützová, Petra Nováková a Karolína Grohová.

"Měli by jet všichni. Aleš (Razým) trochu posmrkával, ale už je v pohodě. Lukáš (Bauer) je ve velmi dobré formě," uvedl kouč mužské reprezentace Miroslav Petrásek. Jen Jakš dohání tréninkové manko. "První rychlý trénink bude páteční sprint, začnu trochu zostra," pousmál se Jakš. "Biatlonisti nám laťku nastavili hodně vysoko, to se bude blbě překonávat," poukázal v žertu na nedělní vítězství biatlonové smíšené štafety v Östersundu.

Dobrou formu mají Bauer i Vrabcová

Bauer potvrdil výbornou formu v testovacím závodu v Muoniu, kde na klasické desítce skončil druhý za Alexejem Poltoraninem z Kazachstánu. Blýskla se i Vrabcová, která byla na volné desítce třetí. Také ona prožila ideální přípravu a věří si, že by mohla pravidelně bodovat a prosadit se i do užší špičky.

"Být do desítky ve světovém poháru a podobně uspět na olympiádě," vyřkl cíle Petrásek, pro kterého bude letošní sezona poslední u reprezentačního týmu. "Úvod ukáže, do olympiády je ještě času dost. Uvidíme, jak se to rozjede," řekl Bauer. Vrcholem kromě Soči bude také tradičně Tour de Ski, ale také lednové sprinty v Novém Městě na Moravě.

Na startu bude podle posledních zpráv většina světové špičky. Chybět budou Švýcar Dario Cologna, který se zotavuje po operaci kotníku, a Švéd Johan Olsson.

Trojboj: sprint, klasika a stíhačka

Na tratích v Kuusamu leží 40 cm přírodního sněhu a předpověď je příznivá. Dnes je na programu sprint klasickou technikou, v sobotu se pojedou klasické závody na 5 (ženy) a 10 km (muži) a minisérie vyvrcholí nedělními stíhacími závody na 10 (ženy) a 15 km (muži). Celkový vítěz dostane 200 bodů do hodnocení SP, nejrychlejší v etapě pak 50 bodů. Loni miniseriál vyhráli Norka Marit Björgenová a Northug.

Hned ve druhém závodu světového poháru další týden v Lillehammeru otestuje formu štafeta, která bude v Soči obhajovat bronz. K tradičním oporám Magálovi, Bauerovi a Jakšovi se přidá Razým.

Program SP v běhu na lyžích:

29. listopadu Kuusamo - sprint klasicky, 30. listopadu Kuusamo - 5 km (ženy) a 10 km (muži) klasicky, 1. prosince Kuusamo - 10 km (ženy) a 15 km (muži) stíhací závod volně, 7. prosince Lillehammer - 10 km (ženy) a 15 km (muži) klasicky, 8. prosince Lillehammer - štafety, 14. prosince Davos - 15 km (ženy) a 30 km (muži) volně, 15. prosince Davos - sprint volně, 21. prosince Asiago - sprint klasicky, 22. prosince Asiago - sprint dvojic klasicky.

Tour de ski:

28. prosince Oberhof - 3 km (ženy) a 4 km (muži) volně, 29. prosince Oberhof - 9 km (ženy) a 15 km (muži) stíhací závod klasicky, 31. prosince Lenzerheide - sprint volně, 1. ledna Lenzerheide - 10 km (ženy) a 15 km (muži) klasicky s hromadným startem, 3. ledna Cortina - Toblach - 15 km (ženy) a 35 km (muži) stíhací závod volně, 4. ledna Val di Fiemme - 5 km (ženy) a 10 km (muži) klasicky, 5. ledna Val di Fiemme - 9 km (muži a ženy) stíhací závod volně na Alpe Cermis.

11. ledna Nové Město na Moravě - sprint volně, 12. ledna Nové Město na Moravě - sprint dvojic klasicky, 18. ledna Szklarska Poreba - sprint volně, 19. ledna Szklarska Poreba - 10 km (ženy) a 15 km (muži) klasicky, 1. února Toblach - 10 km (ženy) a 15 km (muži) klasicky, 2. února Toblach - sprint volně, 1. března Lahti - sprint volně, 2. března Lahti - 10 km (ženy) a 15 km (muži) volně, 5. března Drammen - sprint klasicky, 8. března Oslo - 50 km (muži) klasicky, 9. března Oslo - 30 km (ženy) klasicky, 14. března Falun - sprint klasicky, 15. března Falun - 15 km (ženy) a 30 km (muži) skiatlon, 16. března Falun - 10 km (ženy) a 15 km (muži) stíhací závod volně.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články