Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Běžkař Sundby podle CAS dopoval a přišel o celkové vítězství v loňském SP

Oslo - Norský běžkař Martin Johnsrud Sundby přišel o celkové vítězství ve Světovém poháru 2014/15. Kvůli dopingu byl diskvalifikován ze dvou závodů. "Je to naprosto nesmyslný verdikt, který vzešel z nepochopení účinku mých léků," kritizoval Sundby rozhodnutí mezinárodního sportovního soudu CAS. Podle norské lyžařské federacelyžař pykat za nesprávné použití povoleného léku na astma. Prvenství v Tour de Ski připadlo Norovi Petteru Northugovi, pohárový seriál se stal dodatečně kořistí Švýcara Daria Cologni.

Martin Johnsrud Sundby
zdroj: NRK.no

Norská lyžařská federace se odvolává na CAS. Ten tvrdí, že Sundby porušil předpisy Světové antidopingové agentury WADA. Sundby používá lék proti astmatu Ventolin, který je přípustný podle předpisů. Je však vyžadováno, aby jeho uživatel měl speciální povolení. Norská lyžařská federace uvedla, že za verdikt přebírá plnou zodpovědnost.

"Je téměř nemožné pro mě přijmout rozsudek," uvedl Sundby na tiskové konferenci se slzami v očích. "Toto rozhodnutí není o tom, že by mi lék pomáhal ve výkonu, nebo že jsem ho měl v těle více, než je povolená dávka. Proto je pro mě neuvěřitelně těžké verdikt přijmout," dodal.

Sport
zdroj: ČT4

Sundby při dopingové kontrole po vítězství v závodu na 15 km klasicky v Davosu (13. prosince 2014) a pak i po třetím místě ze stíhačky na 25 km volně v Toblachu (8. ledna 2015) měl pozitivní nález na salbutamol.

Podle rozsudku Sundby přišel o vítězství v SP, z čehož vyplývá, že celkově vyhrál Švýcar Dario Cologna. Po přepočtení výsledků odebrala FIS Sundbymu celkem za předminulý ročník SP 616 bodů, což pro něj znamenalo pád na šesté místo konečného pořadí.

Martin Johnsrud Sundby: "Nacházím se v situaci, která je pro sportovce noční můrou. Vždycky jsem závodil za rovných podmínek a nedopoval jsem. Doufám, že tenhle případ nebude mít velký dopad na moji další kariéru a přípravu na nadcházející sezonu."

Sundby navíc přijde o peněžitou odměnu za vítězství ve výši 1,1 milionu norských korun. Norská federace se rozhodla Sundbymu vyplatit kompenzaci 130 tisíc dolarů (asi 3,2 milionu korun). Jde o částku odpovídající prize money.

Arbitráž CAS uvedla, že nešlo o úmyslný prohřešek, a proto Sundbyho vedle diskvalifikace potrestala dvouměsíčním zákazem činnosti platným od 11. července.

Johnsrud Sundby
zdroj: ČTK/AP autor: Giovanni Auletta

"Jsme rozhodnutím zklamáni. Martinovu kariéru to nepřiměřeně ovlivní. Ukazuje se, že při léčbě astmatu jsou pravidla nejasná. Náš zkušený lékař národního týmu prokázal, že jedná podle předpisů. Martin lék užíval na radu lékařů," uvedl předseda norské federace Erik Röste.

"Jsem velmi rád, že lyžařská federace přebírá odpovědnost. Nikdy jsem neudělal nic jiného, než co mi doporučil lékařský tým," řekl Sundby. "Neudělal jsem nic špatného," dodal.

Přepočítané konečné pořadí SP v běhu na lyžích a Tour de Ski 2014/15:

SP (po 28 závodech): 1. Cologna (Švýc.) 1103 b., 2. Northug (Nor.) 1047, 3. Halfvarsson (Švéd.) 897, 4. Krogh (Nor.) 870, 5. Bělov (Rus.) 868, 6. Sundby (Nor.) 748, ...50. Jakš 132, 71. Bauer 79, 85. Kožíšek (všichni ČR) 55.

Tour de Ski (po 7 etapách): 1. Northug 3:27:14,4, 2. Bělov -12,6, 3. Halfvarsson -30,7, 4. Cologna -1:33,1, 5. Clara (It.) -2:00,7, 6. Dyrhaug (Nor.) -2:04,0.

Zdroj
Expressen.se, ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články