Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Běžci na lyžích jsou připraveni, závodit budou v nových dresech

Praha - Čeští běžci na lyžích jsou připraveni na sezonu, která vyvrcholí ve druhé polovině února na mistrovství světa ve Falunu. Otěže reprezentace ponesou tradičně Lukáš Bauer, který se připravuje letos úplně sám podle vlastního plánu, mezi elitu by mohli nahlédnout také Martin Jakš a Aleš Razým. Prokázat, že loňská povedená sezona nebyla náhodná, chce Eva Vrabcová-Nývltová. Muži i ženy budou reprezentovat v nových dresech v národních barvách.

Je nám líto, video expirovalo.
Běžci na lyžích vyrazí do sezony v nových dresech

Tým mužů tvoří vedle Bauera, Razýma a Jakše i mladíci Petr Knop, Jacob Tony Kordač a Jakub Gräf, ženskou čtveřici doplňují Sandra Schützová, Karolína Grohová a Petra Nováková. Do týmu se ale budou mít možnost v průběhu sezony probojovat i další lyžaři, nominací na MS bude domácí šampionát na konci ledna v Novém Městě na Moravě.

"Něco se podařilo dobře, něco nevyšlo, jak jsem si představoval, ale celkově jsem spokojený. Snad se to projeví v zimě," řekl kouč mužů Miroslav Petrásek. "Eva chce potvrdit loňskou fantastickou sezonu, budeme se snažit jí pomoci. Cíle má vysoké, ostatní holky snad budou jezdit na body ve světovém poháru," podotkl trenér žen Lukáš Krejčí.

S reprezentací se nepřipravuje Bauer, ale s týmem byl na soustředění v tunelu v Oberhofu a na vysokohorské přípravě na Dachsteinu. "Vypadá dobře," všiml si Petrásek. Za hranici úspěchu považuje šesté místo na MS. "Možná Lukáš bude chtít ještě výš. Šanci na šestku budou mít v týmovém sprintu Jakš s Razýmem. Pro mladé bude hlavním cílem sezony šampionát třiadvacítek a všichni budou bojovat o místo ve štafetě," řekl trenér.

Vrabcová-Nývltová byla loni pátá na olympiádě a také v letní sezoně při běžeckých závodech se jí extrémně dařilo. "Na sezonu jsem připravená, chtěla bych na tu loňskou zimu navázat," přála si.

Jasná kvalifikační kritéria

Petrásek byl loni kritizován při výběru závodníků na olympijské hry kvůli tomu, že údajně nebyla jasně nastavená pravidla. To by se od nové sezony mělo změnit a na MS se může kvalifikovat každý. "Kritéria jsou jasně daná, klíčové bude mistrovství republiky v Novém Městě na Moravě," uvedl Petrásek.

Kdo vyhraje na domácím šampionátu, bude mít účast na MS jistou, stejně tak závodník s dvaceti body ve světovém poháru. "Takže šanci mají všichni ostatní," podotkl Petrásek. Klíčové budou výsledky v úvodních čtyřech světových pohárech, ostatní budou formu prokazovat v závodech Evropského poháru. Jde zejména o reprezentanty ve druhém sledu Dušana Kožíška, Ondřeje Horynu či Petra Nováka. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články