Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Běžci na lyžích finišují přípravu u polárního kruhu, nechybí Razýmová i Janatová

U polárního kruhu ve finském Rovaniemi se čeští reprezentanti v běhu na lyžích připravují na start Světového poháru. Odtud se přesunou rovnou na zahájení sezony, které se uskuteční v nedaleké Ruce koncem listopadu. Do Česka se po sérii závodů vrátí až v polovině prosince. Mezi dvanácti závodníky nechybí Kateřina Razýmová, Kateřina Janatová, Petra Nováková a Michal Novák.

Kateřina Razýmová
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Trenéři a servisní tým jeli auty, po silnicích urazili 2500 kilometrů a strávili na cestě dva dny. Kvůli vstupu do země museli všichni kvůli pandemii koronaviru získat výjimku od finských úřadů.

"Před odjezdem jsme podstoupili testy na koronavirus a máme několikadenní karanténu, která nám ovšem nebrání v tréninku. Máme pokoje, restauraci i další místnosti, které jsou do skončení karantény vyhrazeny pro nás. A můžeme také trénovat na sněhu," řekl trenér mužů Vasil Husák.

V Olympijském tréninkovém centru mají běžci k dispozici okruh se sněhem o délce 3,3 kilometru, ale také atletickou halu, posilovny a regenerační linku. "Je skvělé, že máme všechno na jednom místě. V tuto chvíli jsme tu z národních týmů sami, ale brzy by měly přijet také reprezentace Polska a Rakouska," dodal Husák.

Kateřina Janatová
zdroj: ČT4 autor: Plíhal Libor

V současnosti je v Rovaniemi světlo přibližně čtyři hodiny. Trénuje se tak i za umělého osvětlení. V kombinaci s náročným tréninkovým režimem může být kemp náročný pro psychiku.

"Na podobné podmínky jsou běžci zvyklí, a navíc se dlouho neviděli, tak si mají hodně co říct," uvedl Husák. "Vzhledem k aktuální epidemické situaci v Evropě bylo soustředění jasně nejlepší možnou volbou."

Z Rovaniemi zamíří reprezentační tým do Ruky, která je vzdálena dvě hodiny autem. Následně se přesune do norského Lillehammeru (4.-6. prosince) a švýcarského Davosu (12.-13. prosince), odkud se po měsíci a půl vrátí domů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články