Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Bauera teď baví testovat lyže, chystá se i na závod v Bedřichově

Nejvíce kilometrů na běžkách teď ujede při testování lyží pro své závodníky. Trojnásobného olympijského medailistu Lukáše Bauera zcela pohltila role šéfa servismanů, které se ujal ve svém týmu pro dálkové běhy na lyžích. Trénování ani závodění mu nechybí, i když na začátku ledna se chystá na večerní závod v Bedřichově.

Lukáš Bauer
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Před sezonou obměnil složení servisního týmu a otevřela se otázka, kdo bude servismanům šéfovat. Bauer vzal odpovědnost na sebe. "Hodně mě lákalo do posledního detailu vědět, co se tam dělá, co by se mohlo dělat líp. Na druhou stranu na to koukám i z pozice ředitele, že jsme limitovaní financemi."

Když ještě Bauer závodil, byl známý jako puntičkář, pokud jde o kvalitu lyží. "Mockrát jsem kritizoval servismany a ti se samozřejmě rádi podívají na to, jak se mi daří v téhle pozici," poznamenal. Od svých bývalých servismanů Víta Zahuly a Víta Fouska ale také sbírá zkušenosti. "Rád se učím od předchozích a ostatních. Strašně mě zajímá, jak to dělají jiné týmy, ale nechci kopírovat. Chci si najít vlastní cestu."

Do nové výzvy se vrhl po hlavě. Při testování najíždí spoustu kilometrů, vstává ještě dříve než ostatní servismani, aby jim hned ráno mohl poreferovat o kvalitě sněhu a počasí. "Spoustu věcí dělám určitě víc a iniciativněji, než budu dělat třeba za rok," připustil celkový vítěz Světového poháru z roku 2008.

Je nám líto, video expirovalo.
Bauer: Chci prožívat s týmem vrcholy a pády

Před závodem v Livignu byl hrozně nervózní, ale uklidnilo ho, když viděl, že jeho závodníkům jedou lyže stejně rychle jako konkurentům. "Byl jsem až překvapen, jak mě to pohltilo a jak vymýšlím další detaily v týmu po té servisní stránce, co se dá vylepšit, jak to dělat jinak," vykládal. Momentálně připravuje projekt, který by chtěl odhalit jako překvapení v polovině ledna na závodě Kaiser Maximilian Lauf v rakouském Seefeldu.

Přípravy mu zabírají tolik času, že mu ho na běžky zbývá jen minimum. Po kariéře vrcholového sportovce se jednačtyřicetiletému Bauerovi nestýská. "Možná si na sebe navaluju ještě víc věcí, aby mě opravdu nemrzelo, že už nejsem ten závodník. Na druhou stranu tréninku jsem dal letos opravdu minimum. Myslím, že první, nejdéle druhý kopeček by mi ukázal, že jsem se rozhodl jít jinou cestou a touhle cestou už aktuálně jít nemůžu," řekl.

Na začátku ledna ale bude startovat na Bedřichovském Night Light Marathonu, který se běží potmě s čelovkami. Jde o úvodní podnik seriálu Ski Tour, do kterého patří i Jizerská padesátka.

V českých barvách by se mohlo jméno Bauer za několik let v běžecké stopě znovu objevit. Bauerův čtrnáctiletý syn Matyáš totiž patří do republikové špičky ve své věkové kategorii. "Jestli já jsem lyžování hodně prožíval, tak jsem slabý odvar toho, co předvádí náš synátor. Hodně tím žije," prozradil Bauer.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články